Juf, hij deed het ook!

Beweringen en bewijzen

De morgen na het boekenbal werd ik eeuwig jong wakker. Ik gaf de kater op mijn voeteneinde een enorme trap, zodat hij met een boog het raam uitvloog. Daarna bekende ik hartstochtelijk de drie groupies, die na het bal met me mee waren gegaan en die nu met hun benen lagen klapperen. Toen ik daarmee klaar was, sprong ik uit bed – verfrist, energiek en met een niet te temmen levenslust.

Boekenbal

“Dat ik sterfelijk ben, moet eerst maar eens bewezen worden”, heeft Harry Mulisch eens gezegd. De nestor van de Nederlandse literatuur was – 82 lentes jong – zelf aanwezig op het Boekenbal om zijn woorden kracht bij te zetten.

Ik kleedde me aan en verorberde een grote kom muesli met yoghurt en verse bosvruchten, die nog diezelfde morgen waren geplukt. Wat had ik een zin om te schrijven!

En wat zouden de lezers een zin hebben om te lezen! Ik startte mijn witte scooter en scheurde naar de kiosk, waar ik alle kranten en weekbladen kocht. Heerlijk! Ik zou me daar eens een potje gaan lezen, waar ze bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek u tegen zouden zeggen.

Federico Lombardi

Het eerste bericht droeg de kop: “Vaticaan: ‘Anderen hebben ook schuld aan misbruik’”.

Volgens woordvoeder pater Federico Lombardi (zie foto) is het “verkeerd alleen de rooms-katholieke kerk de schuld te geven van seksueel misbruik” en is de kwestie “veel breder”. De pater citeerde uit een Oostenrijkse rapport, waarin 17 gevallen van misbruik in katholieke internaten worden vergeleken met 510 (!) gevallen van misbruik in andersoortige instellingen. “Het zou goed zijn als men zich daar ook zorgen over maakte”, voegde pater Lombardi er ferm aan toe.

Nog in de ban van het Boekenweekthema – jong, jong, jong – gingen mijn gedachten terug naar mijn jeugd. Wie kent niet dat jongetje, dat voor de klas moet komen, omdat dat hij iets stouts heeft gedaan? Straf dreigt en dan zegt dat jongetje, met zijn vinger naar een andere leerling wijzend: “Maar juf, hij heeft het ook gedaan!”. Een onderwijzeres met een streng rechtvaardigheidsgevoel gaf de klikspaan een dubbele straf. In sommige katholieke tehuizen, zo heb ik wel eens gehoord, ging de broek omlaag en daalde er een rietje neer op de blote billen.

Jammer trouwens dat Gerard Reve dood is, want die had hierover vast een mooi Reviaans jongensboek kunnen schrijven.

Het bericht dat uitgerekend Wim Deetman “een extern en onafhankelijk” onderzoek gaat doen naar seksueel kindermisbruik in de roomse kerk van Nederland, mag erg verrassend heten. In elk geval deed het mijn jongenshart sneller kloppen. Je zou verwachten dat het meer een zaak is voor Hirsch Ballin, de minister van Justitie, maar om de een of andere reden weet het Openbaar Ministerie in deze zaak voortdurend naar de andere kant te kijken. Misschien vinden ze het niet passend dat iemand met een Joodse achternaam zich ermee gaat bemoeien. Wim Deetman (64) zou daarentegen onafhankelijk zijn, want die is van protestantse huize.

Wat een diepe vernedering voor de moederkerk dat de Reformatie, 450 jaar na de Beeldenstorm, opnieuw orde op zaken komt stellen. Als ik persoonlijk de roomse kerk was geweest, zou ik mij heel wat liever laten rechercheren door commissaris Baantjer dan door Wim Deetman. Eeuwenlang is er gestreden tegen Luther, Calvijn en Zwingli, tot nog voor kort werd in elke Nederlandse provincieplaats de oecumene afgewezen, maar ineens, nu men is afgedaald tot de diepste krochten van de moraliteit, wordt een protestant aangewezen om de het gedrag van priesters uit te pluizen. Ik ben benieuwd, maar helemaal gerust ben ik er niet op. Per slot zitten ze al jaren samen in het CDA.

Afgaande op de kranten heeft Nederland, sinds de moord op Theo van Gogh, niet meer zo op instorten gestaan. Zelfs Jean des Bouvrie is gearresteerd, zo meldt de Telegraaf. De banken die hij heeft ontworpen, staan op omvallen. Als ik het bericht goed begrepen heb, is Des Bouvries spoorloos verdwenen. Vroeger dook je in zo’n geval onder in een klooster, maar dat kan ook al niet meer.

En in Rotterdam moeten alle stembiljetten vanwege gesjoemel opnieuw worden geteld. Ik wacht op de eerste cultuurrelativistische beschouwing van iemand die uitlegt dat het helemaal niet erg is wanneer een vrouw, die nog nooit heeft gestemd, in het stemhokje uitgelegd krijgt waar ze haar rood potlood moet neerzetten. Volgens het dagblad De Pers haalt een hertelling niets uit en moet er helemaal opnieuw worden gestemd. “Het leek potverdorie wel Georgië of Kirgizië”, schrijft de krant.

Kamervoorzitter Gerda Verbeet heeft voor vier ton een glossy over zichzelf laten uitgeven. En Ronald Plasterk, de opnieuw beoogde minister van Onderwijs, zei over de komende formatie: “ Ik ga geen potje Stratego spelen”. De intellectueel van het kabinet denkt aan Stratego. Ooit werd er door politici geschaakt en in deze tijd zou je denken dat ze Avatar spelen.

En nu kijken of mijn groupies al zijn bijgekomen.

de Volkskrant, 11 maart 2010. Zie ook voor reacties.

de Volkskrant

Beweringen en bewijzen

Datum: 11 maart 2010

Onderwerp: Eeuwig jong

Door Max Pam

De morgen na het boekenbal werd ik eeuwig jong wakker. Ik gaf de kater op mijn voeteneinde een enorme trap, zodat hij met een boog het raam uitvloog. Daarna bekende ik hartstochtelijk de drie groupies, die na het bal met me mee waren gegaan en die nu met hun benen lagen klapperen. Toen ik daarmee klaar was, sprong ik uit bed – verfrist, energiek en met een niet te temmen levenslust.

“Dat ik sterfelijk ben, moet eerst maar eens bewezen worden”, heeft Harry Mulisch eens gezegd. De nestor van de Nederlandse literatuur was – 82 lentes jong – zelf aanwezig op het Boekenbal om zijn woorden kracht bij te zetten.

Ik kleedde me aan en verorberde een grote kom muesli met yoghurt en verse bosvruchten, die nog diezelfde morgen waren geplukt. Wat had ik een zin om te schrijven! En wat zouden de lezers een zin hebben om te lezen! Ik startte mijn witte scooter en scheurde naar de kiosk, waar ik alle kranten en weekbladen kocht. Heerlijk! Ik zou me daar eens een potje gaan lezen, waar ze bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek u tegen zouden zeggen.

Het eerste bericht droeg de kop: “Vaticaan: ‘Anderen hebben ook schuld aan misbruik’”. Volgens woordvoeder pater Federico Lombardi is het “verkeerd alleen de rooms-katholieke kerk de schuld te geven van seksueel misbruik” en is de kwestie “veel breder”. De pater citeerde uit een Oostenrijkse rapport, waarin 17 gevallen van misbruik in katholieke internaten worden vergeleken met 510 (!) gevallen van misbruik in andersoortige instellingen. “Het zou goed zijn als men zich daar ook zorgen over maakte”, voegde pater Lombardi er ferm aan toe.

Nog in de ban van het Boekenweekthema – jong, jong, jong – gingen mijn gedachten terug naar mijn jeugd. Wie kent niet dat jongetje, dat voor de klas moet komen, omdat dat hij iets stouts heeft gedaan? Straf dreigt en dan zegt dat jongetje, met zijn vinger naar een andere leerling wijzend: “Maar juf, hij heeft het ook gedaan!”. Een onderwijzeres met een streng rechtvaardigheidsgevoel gaf de klikspaan een dubbele straf. In sommige katholieke tehuizen, zo heb ik wel eens gehoord, ging de broek omlaag en daalde er een rietje neer op de blote billen. Jammer trouwens dat Gerard Reve dood is, want die had hierover vast een mooi Reviaans jongensboek kunnen schrijven.

Het bericht dat uitgerekend Wim Deetman “een extern en onafhankelijk” onderzoek gaat doen naar seksueel kindermisbruik in de roomse kerk van Nederland, mag erg verrassend heten. In elk geval deed het mijn jongenshart sneller kloppen. Je zou verwachten dat het meer een zaak is voor Hirsch Ballin, de minister van Justitie, maar om de een of andere reden weet het Openbaar Ministerie in deze zaak voortdurend naar de andere kant te kijken. Misschien vinden ze het niet passend dat iemand met een Joodse achternaam zich ermee gaat bemoeien. Wim Deetman (64) zou daarentegen onafhankelijk zijn, want die is van protestantse huize.

Wat een diepe vernedering voor de moederkerk dat de Reformatie, 450 jaar na de Beeldenstorm, opnieuw orde op zaken komt stellen. Als ik persoonlijk de roomse kerk was geweest, zou ik mij heel wat liever laten rechercheren door commissaris Baantjer dan door Wim Deetman. Eeuwenlang is er gestreden tegen Luther, Calvijn en Zwingli, tot nog voor kort werd in elke Nederlandse provincieplaats de oecumene afgewezen, maar ineens, nu men is afgedaald tot de diepste krochten van de moraliteit, wordt een protestant aangewezen om de het gedrag van priesters uit te pluizen. Ik ben benieuwd, maar helemaal gerust ben ik er niet op. Per slot zitten ze al jaren samen in het CDA.
Afgaande op de kranten heeft Nederland, sinds de moord op Theo van Gogh, niet meer zo op instorten gestaan. Zelfs Jean des Bouvrie is gearresteerd, zo meldt de Telegraaf. De banken die hij heeft ontworpen, staan op omvallen. Als ik het bericht goed begrepen heb, is Des Bouvries spoorloos verdwenen. Vroeger dook je in zo’n geval onder in een klooster, maar dat kan ook al niet meer.

En in Rotterdam moeten alle stembiljetten vanwege gesjoemel opnieuw worden geteld. Ik wacht op de eerste cultuurrelativistische beschouwing van iemand die uitlegt dat het helemaal niet erg is wanneer een vrouw, die nog nooit heeft gestemd, in het stemhokje uitgelegd krijgt waar ze haar rood potlood moet neerzetten. Volgens het dagblad De Pers haalt een hertelling niets uit en moet er helemaal opnieuw worden gestemd. “Het leek potverdorie wel Georgië of Kirgizië”, schrijft de krant.

Kamervoorzitter Gerda Verbeet heeft voor vier ton een glossy over zichzelf laten uitgeven. En Ronald Plasterk, de opnieuw beoogde minister van Onderwijs, zei over de komende formatie: “ Ik ga geen potje Stratego spelen”. De intellectueel van het kabinet denkt aan Stratego. Ooit werd er door politici geschaakt en in deze tijd zou je denken dat ze Avatar spelen.

En nu kijken of mijn groupies al zijn bijgekomen.

(Einde tekst.)