Wout, Woutin en de kinderen

Invallen

Het is niet mijn bedoeling hier privézaken te behandelen, maar ik had een kleine woordenwisseling met mijn vrouw. Aanleiding was het terugtreden van Wouter Bos als lijsttrekker van de PvdA. Wouter houdt ermee op. Hij wil meer tijd besteden aan zijn gezin, want hij heeft drie jonge kinderen.

Wouter Bos+kinderwagen

“Slappe hap”, mopperde ik tijdens het avondeten.

“Wat?”, riep mijn vrouw, “ik heb juist bewondering voor Wouter dat hij zo’n beslissing durft te nemen. Jijzelf werkt trouwens ook veel te hard. Jij zou wel eens wat meer met je zoon mogen doen!”.
Toen ik mijn zoon die avond in bed had gelegd en weer achter mijn bureau zat terwijl mijn vrouw boven de belastingaanslag invulde, dacht ik verder na over de kwestie.

Ik probeerde mij Willem Drees voor te stellen als een familyman, die zich niet meer beschikbaar stelde omdat hij voor de kinderen moest zorgen. Ondenkbaar. Drees was socialist van de vroege ochtend tot de laatste avond.

Toen probeerde ik mij Joop den Uyl voor te stellen, een vader van een grote kinderschaar.

Joop & Liesbeth

Ik heb als jongeman nog eens gezoend met één van zijn roodharige dochters. Mooie tijden waren dat. Papa Den Uyl was altijd aan het werk. Twintig uur per dag, want hij had maar vier uur slaap nodig. Liesbeth, zijn vrouw, ging vaak mee op campagne. Hoe zouden ze dat met de kinderen hebben gedaan? Hoe schijnt dat Joop wel eens aan Liesbeth heeft gevraagd of ze hem ook eens alleen wilde laten met zijn politieke besognes.

Er zijn beroepen die meer op een roeping lijken dan op een beroep. Een state of mind, een levensstijl. Je lijkt ermee geboren te zijn en je blijft het tot aan je dood. Priester, kunstenaar, journalist, zakenman, en ook politicus. Maar zo iemand is Wouter Bos kennelijk niet en hetzelfde geldt voor Camiel Eurlings (36), die Den Haag aan zich voorbij laat gaan om kindertjes te maken.

Zou Wouter het oprecht menen?

Of is zijn tijd gewoon voorbij en heeft te vaak hét moment gemist om echt een gevierd leider te worden? Op de nazit bij Buitenhof werd gespeculeerd over de vraag hoe het verder zal gaan met Wouter? Gaat zijn vrouw nu een tijd het geld verdienen en zal Wouter met de kinderen cakejes bakken? Het zou zo maar kunnen. Of gaat het echtpaar Bos aan een duobaan beginnen? Ooit hebben Ruud Vreeman en Felix Rottenberg op dit punt de trend gezet.

De meesten dachten dat Wouter na de verkiezingen gewoon weer een nieuwe zware baan krijgt. Er werd gedacht aan functie bij een bank. Wouter mag misschien geen succesvol politicus zijn, hij was wel een succesvol minister van Financiën – daar is iedereen het over eens. Men gokte op de Rabo Bank. Of anders ABN/Amro, als opvolger van Zalm.
Eigenlijk heeft Job Cohen het maar gemakkelijk als de nieuwe leider van de PvdA. De kinderen zijn al lang het huis uit en voor zijn zieke vrouw zal goed worden gezorgd.

Nu al is Cohen bezig een vadertje-Drees imago te creëren. Zo wordt oude politiek vanzelf weer nieuwe politiek.

Binnenlands Bestuur, 19 maart 2010