Nova: de AOW, het mes erin!

Boeken / Cd's / Video's / Media activiteiten

Een van de zaken, waar het mes enorm in kan, is de AOW.

Mes erin 2

Toen in de negentiende eeuw onder Bismark het idee van een ouderdomspensioen opkwam, was de gemiddelde leeftijd 66 jaar. Door de pensiongerechtigde leeftijd op 65 jaar te stellen, kon de overheid zich geen buil vallen aan dat ene jaartje.

Maar inmiddels worden mensen gemiddeld veel ouder en van de kinderen die vandaag zijn geboren, zal de helft honderd jaar worden. En het einde is niet in zicht: in de toekomst zullen mensen moeiteloos 120 of 150 worden.

Het is redelijk dat mensen die maar veertig jaar hebben gewerkt, dertig, veertig, ja, honderd jaar in de AOW gaan zitten?

Natuurlijk niet.

Daarom is het optrekken naar de AOW-leeftijd naar 67 nog maar een eerste stap. Voor alle gezonde ouderen moet de AOW flink omhoog. Niet naar 67, 70 of 75 jaar. Maar naar 80, 90 of 100 jaar. Dat heeft allerlei voordelen. Mensen die geestelijk en lichamelijk actief zijn, blijven langer gezond en worden minder depressief. Want rust roest geldt op alle fronten. Zo wordt er en passent ook bezuinigd op de gezondheidszorg. En bovendien gaan al die oudere werkenden ineens geld verdienen en belasting betalen en dat is ook weer goed voor staatskas. Kortom, op deze manier hoeft er niet eens te worden bezuinigd. Kan iedereen een eigen huis kopen met hypotheekrenteaftrek. En tenslotte zal er een einde komen aan die perverse vernietiging van kennis die de AOW met zich meebrengt. Denk eens aan al die wetenschappers, medici, juristen, automonteurs en meubelmakers die nu gewoon blijven werken en kennis blijven doorgeven.

Door haar verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd laat de vakbeweging zien dat zij eens conservatieve, ja zelfs een reactionaire kracht is geworden in onze samenleving. Ik kijk er ook niet van op dat Geert Wilders en de vakbeweging elkaar op dit punt hebben gevonden.

Daarom weg met achter de geraniums zitten, weg met naar een dobber staren, weg met de leugen die genieten van een rustige ouwe dag heet. Weg met de AOW voor je 100ste!

Er wordt wel eens gezegd dat goed kunnen schaken een teken is van een verspilde jeugd, maar goed kunnen golfen is een teken van een verspilde ouderdom.

Nova, 19 april 2010