Laat “de rabbijn” onmiddellijk vrij

Invallen

Hoe zou het gaan met “de rabbijn”?

“De rabbijn” is de Amsterdamse zwerver die in het daklozencircuit ook wel “Pepe” wordt genoemd. Veel Amsterdammers hebben hem wel eens rond zien scharrelen.  Hij ziet eruit als een orthodoxe Jood – compleet met pijpenkrullen – maar dat deze verslaafde veel kennis heeft van de godsdienst die zijn verschijning uitdraagt, is onwaarschijnlijk.

De rabbijn 3

“De rabbijn” zit al bijna een week vast en daar kunnen nog een paar weken bijkomen. De rabbijn zit vast, omdat hij op 4 mei tijdens de herdenking op de Dam met zijn dronken kop een gil heeft geslaakt, waarna de menigte om hem heen op hol sloeg. In de paniek zijn diverse  mensen gewond geraakt.
Laat ik vooropstellen dat dronken zijn en een gil slaken op de dag dat miljoenen slachtoffers van een gruwelijke oorlog worden herdacht mij een tamelijk gewone reactie lijkt. Die reactie is misschien niet waardiger, maar beslist normaler dan met z’n allen stil te staan bij een lelijk monument om de rituelen gade te slaan van een aantal hooggeplaatste hotemetoten. Als Nederland een land van louter verzetshelden was geweest, dan had men de verstoring door “de rabbijn” – o, ironie! – nog hoog kunnen opnemen, maar nu lijkt de volkswoede die op hem is neergedaald een uitstekende illustratie van het gebrek aan moed en heldendom dat destijds zo kenmerkend is geweest voor veel Nederlanders.

De rabbijn 2

Wat er gebeurde na de gil is dat de omstanders als blinde dieren achter elkaar aan zijn gaan hollen. Weinigen hielden het hoofd koel en daarmee gedroegen zij zich in feite dommer dan de man die gil had geslaakt. Om “de rabbijn” als schuldige aan te wijzen van de ontstane situatie, en de daarbij gevallen gewonden, is ronduit stuitend. De vrouw die “bom, bom, vlucht!” riep, zou je even schuldig kunnen noemen, zij het dat schuld in zo’n massahysterie natuurlijk helemaal niet het juiste begrip is. De man die zijn koffer liet vallen, heeft op zijn manier zijn steentje bijgedragen.

“De rabbijn” heeft zijn excuses aangeboden. Wat willen wij van deze zwerver nog meer? Wie dronken is, wordt een nacht in de cel gezet, om de volgende dag weer – na een proces verbaal – weer op vrije voeten te worden gesteld. Laat Pepe onmiddellijk vrij en geef hem professionele hulp, maar houdt op met die misselijk makende verlakkerij die hoort bij voorarrest en voorgeleiding.

de Volkskrant, 9 mei 2010. Zie ook voor reacties.