De Biblebelt, de Gay Parade en de antisemiet Luther

HUMAN

Door velen wordt het succes van Wilders als “schokkend” ervaren. Vanaf nu heeft de kiezer voor hen altijd ongelijk. De vraag is waar het succes van Wilders vandaan. Een deel van het  antwoord kun je opmerkelijk noemen, zeker wanneer je beseft dat veel protestantse kerken nog geen maand geleden hun volgelingen met klem hebben afgeraden op Wilders te stemmen. Lees hier.

En waar komt nu de grootste winst vandaag?

Uitgerekend uit de Biblebelt, als je tenminste het Nederlands Dagblad mag geloven. Eeuwen lang heeft men trouw geluisterd naar wat er vanaf de kansel werd gepreekt. Dat naar de woorden van de dominee ook wordt gehandeld, is kennelijk niet meer vanzelfsprekend.

Hier het bericht:

ISRAËL MAG NIET NAAR GAY PARADE IN MADRID

Een bericht, dat door zijn dubbelzinnigheid, eigenlijk erg tragisch is. Het stond in de Israëlische internetkrant Ynet. Als je bedenkt dat Israël in het Midden-Oosten het enige land is waar homoseksualiteit niet strafbaar is, waar Gay Parades worden gehouden en waar men er naar streeft homo’s als gewone burgers te behandelen, dan is het wel zuur dat juist die Israëlische deelnemers niet welkom zijn in Madrid.
De bedreigingen van Palestijnse kant zijn te sterk. De ene discriminatie overtreft de andere discriminatie.

In de Spaanse hoofdstad wordt een van de grootste Gay Parades ter wereld gehouden, zie foto.

Gay Parade (Madrid 2006)

Hier het bericht:

Spanish pride parade doesn’t want Israelis

By Yoav Zitun

Organizers of Madrid’s pride parade, scheduled for the beginning of next month, have announced that they are cancelling the invitation of Israeli representatives slated to appear there, Ynet learned Monday.

The Israeli delegation, made up of members of the LGBT association and the Foreign Ministry, was scheduled to run an Israeli “bus” in the parade, for the first time since its establishment.

But the delegation has recently received hints from Spain that their arrival may cause anger among local pro-Palestinian groups, which may require excess security and, more importantly, cause a lot of embarrassment.

The organizers’ fears peaked with the emergence of anti-Israel protests following the IDF raid on a Gaza-bound aid flotilla, and on Monday they cited lack of security for the cancellation. Sources close to the affair say the decision was also affected by a number of anti-Israeli groups.

The Madrid Pride Parade is considered one of the largest in the world, and boasts over a million marchers each year. The past few weeks have seen Israel’s gay and lesbian community in intense preparations for the event, including choosing its representatives.

Community reps expressed their deep disappointment by Madrid’s decision. Chairman of the LGBT Union in Israel, Mike Hamel told Ynet, “We regret the fact that the pride organizations in Madrid have decided to focus on issues that have nothing to do with the community. The Union was invited as a non-political organization. This is a missed opportunity for dialogue.”

Foreign Ministry official Yossi Levy said, “As far as we know, the Spanish organizers of the parade canceled Israel’s participation for so-called security concerns. In any case, this is an ugly scandal that turns the pride parade into a shame parade.

“Israel is the only country in the Middle East that holds pride parades, hangs pride flags on the streets and respects the gay and lesbian community’s rights. The primitive politicization and the blatant capitulation to the terror and violence of anti-Israeli elements go against the Pride Parade’s principle of preventing discrimination,” he added.

Lees hier verder.

DR. SÜSS VRAAGT REVISIE LEER LUTHER

Veel Christenen zitten met het antisemitisme van Luther in hun maag. Lang is dat weggemoffeld, maar er is geen ontkomen aan. Voor Luther waren de Joden degenen die Christus hebben vermoord en derhalve mocht zij niet op consideratie rekenen als zij weigerden zich te bekeren.

Dr. René Süss, afkomstig uit een familie van geschmatzte Joden, maar onlangs teruggekeerd naar zijn roots, heeft zich in de denkwereld van Luther verdiept. Hij schreef in 2006 dit boek:

Süss 1

Over de Joden en hun leugens, zo heette het pamflet dat Luther in 1543 publiceerde. Hij bepleitte zeven maatregelen tegen de Joden:

1.    Synagogen en Joodse scholen moeten in brand gestoken worden.
2.    Huizen van Joden moeten afgebroken en verwoest worden.
3.    Joodse gebedsboeken moeten afgenomen worden.
4.    Rabbijnen en andere Joodse geletterden moet, op straffe van de dood, verboden worden ooit nog iemand het Joodse geloof te leren.
5.    Sieraden en geld van de Joden moet afgenomen worden.
6.    Joden mogen zich niet meer op straat vertonen.
7.    Joden moeten opgepakt worden en in werkkampen gestopt worden.

Fijne jongen, die Luther.

In het Reformatorisch Dagblad (waar het hele stuk staat) maakt Süss enkele dodelijke opmerkingen over Luther en zijn aanhangers. Hij trekt een directe lijn van Luther naar Hitler.

Dit is een uittreksel, zoals het te vinden is op Kerknieuws:

Om een uitweg te creëren uit de discussie over Maarten Luther zou de kerk de lutherse rechtvaardigingsleer moeten herzien. Ook dient de kerk haar excuses aan te bieden over anti-Joodse uitspraken in het werk van de reformator.

Dat stelt de Amsterdamse theoloog dr. René Süss in de deze week verschenen tweede druk van zijn boek ‘Luthers theologisch testament. Over de Joden en hun leugens’ (2006).

Süss2

In het boek, dat een integrale vertaling bevat van Luthers in 1543 verschenen geschrift ‘Over de Joden en hun leugens’, stelt dr. Süss dat de kerkhervormer een echte antisemiet is. Hij legt in het boek een direct verband tussen Luthers visie op de Joden en de Holocaust door de nazi’s.

Dr. Süss ziet het als verplichting naar alle Holocaustslachtoffers om de anti-Joodse tradities in de kerk en haar theologieën bloot te leggen. “Mijn oogmerk is dat eindelijk die teksten zelf het zwijgen wordt opgelegd, dat er een nieuw paradigma wordt ontwikkeld waarop de christelijke identiteit kan worden opgetrokken die minder bedreigend voor ons is.”

In reformatorische kring is al geprotesteerd tegen de opvatting van Süss, heel anders dan op Maroc.nl, waar Süss al in 2005 werd geïnterviewd. Op een keurige manier, overigens.

Humanistische Omroep, 11 juni 2010