Het WK-voetbal en de OS kosten alleen maar geld

Invallen

Sinds het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika is losgebarsten, worden wij elke avond getrakteerd op praatprogramma’s over voetbal. Dat gezever heeft iets geruststellends – iets van vroeger, toen wij nog één natie waren en Abe Lenstra onze nationale trots bevredigde. Het verbaast me dan ook niet dat uit weer een peiling is gebleken dat de PVV-stemmer het meest naar voetbal kijkt.

VI Oranje 2

Zelf kijk ik naar de voetbalpraatprogramma’s zoals ik verslaafd kan raken aan drop. Een grote zak kan ik in één keer opeten, totdat ik helemaal misselijk achterover val op de bank. Maar laatst kwam ik toch ineens iets interessants tegen. Een moment om te herhalen.

In een van die programma’s zat Wouter Bos. Hij zag er ontspannen uit.

Wouter Bos4

Bij Buitenhof pleegt hij vlak voor de uitzending een das om te doen, maar nu was hij weer dasloos. Het stond hem goed, dat open overhemd. Wie ook in het programma zat, was de onvermijdelijke sportjournalist Johan Derksen, die erg graag zegt waar het op staat. Maar Derksen stelde plotseling een echte journalistenvraag, zo’n vraag die bijna nooit wordt gesteld in sportprogramma’s.

Derksen vroeg en ik citeer bijna letterlijk: “Nederland wil het WK-voetbal organiseren. En Nederland wil de Olympische spelen organiseren. Zulke grote evenementen kosten veel geld, maar er wordt dan altijd meteen bij gezegd dat zij uiteindelijk nog meer geld opleveren. Maar is dat zo?”.

Goeie vraag. Bos ging even verzitten en als hij een das om had gehad, zou hij hem hebben rechtgetrokken. De voormalige excellentie van Financiën besloot er niet om heen te draaien. Hij antwoordde: “Om eerlijk te zijn kosten zulke grote evenementen alleen maar geld. Het is mogelijk dat een land als Zuid-Afrika, waar wegen moeten worden aangelegd en waar een hele infrastructuur moet worden gebouwd, er financieel baat bij heeft. Maar voor landen die al over een goede infrastructuur bezitten, geldt dat niet”.

Boem! Die zat!

Nederland is zo’n land met een goede infrastructuur. Het leek mij een dodelijke opmerking voor al diegenen die kosten-batenanalyses laten uitvoeren door dure adviesbureaus. Bos vond de uitkomsten van al die analyses veel te optimistisch. Gebakken lucht was het, meer eigenlijk niet. Er viel even een stilte aan die voetbaltafel, waar anders altijd zo vrolijk wordt gekwebbeld.

Bij mij kwam een andere vraag op, namelijk deze: worden wij telkens weer voorgelogen? Nog geen twee maanden geleden heb ik Ivo Opstelten, voorzitter van Council Olympisch Plan 2028, bij Pauw & Witteman zien uitleggen wat een buitenkansje die Spelen in Amsterdam worden voor onze portemonnee. Naast hem zat onze nationale sportyahoo, Erica Terpstra, druk te beamen wat Ivo met zijn Olivier Bommelstem naar voren bracht.

Saar Boerlage 1

In 2028 is Opstelten 82 jaar. Saar Boerlage (ze leeft nog) is dan 96. Weet u nog wie Saartje was? Ze maakte in 1992 als Amsterdamse stadsfiguur zoveel stampij dat de IOC-leden hun neuzen optrok en de Spelen aan Barcelona gaven.

Binnenlands Bestuur, 18 juni 2010