Bril & Pam

Gastenhoek

In 2005 had ik met Martin Bril een kleine, tweewekelijkse correspondentie voor het blad Verzekerd!

Bril & Pam 3

Het betaalde goed, dit intern verspreide blaadje voor verzekeraars, maar weinigen zullen onze stukjes gelezen hebben.

Aflevering 12

Bril

Waarde Max,

Met enige schroom richt ik me tot je, maar omdat jij een stuk ouder bent dan ik durf ik het toch wel aan. Ken je het programma Lingo? Het was het favoriete puzzelprogramma van prins Bernhard, toen hij nog leefde, uiteraard. Misschien is het nog steeds zijn favoriete programma, maar daar treed ik liever maar niet in. Je moet er toch niet aan denken dat die oude lieverd vanuit de grafkelder in Delft nog steeds naar Lingo kijkt, maar goed, het kan allemaal zo maar, we leven in ee rare wereld.

Wat wou ik nou eigenlijk zeggen? Lingo wordt gepresenteerd door een blonde stoot waar ik de naam even van kwijt ben. Vroeger deed een lullige mannetje het, en die heette François Boulanger, dan weet je het wel:  Frans Bakker. Maar die is dus vervangen door die blonde stoot, en toen de prins net dood was, kwam zij ineens ook in het nieuws, samen met al die andere vrienden die de prins gehad had; Jeroen Krabbé, en Pieter Broertjes, Jan Tromp en Frits Barend en Mart Smeets en hoe heet ie ook alweer van Het Parool, Erik Tamboer en die aambeienheld van RTL, Bert Vuijstjes of zo.

Allemaal de beste vrienden van Prins Bernhard. En zo ook dat blonde ding van Lingo; die werd voortdurend door de puzzelende prins opgebeld om te kletsen over de show van de avond daarvoor. Voor haar nog best een probleem, want die shows worden drie, vier weken van te voren opgenomen, dus waar de prins het over had, was nog best moeilijk te volgen.

Enfin.

Hoe kom ik hier nu op? Welnu, beste Max, ik kwam die blonde stoot (ik schaam me best wel dat ik haar naam niet kan onthouden, maar dat komt omdat ze zo blond is) laatst tegen en ze beweerde dat ze zwanger was van prins Bernhard! Nog net voor hij het aardse met het eeuwige verwisselde, schijnt hij haar zijn liefde te hebben verklaard. En het wordt het een jongetje, dat wist ze al! Hij gaat Benny heten. Wat ik je nu vragen wil, Max, wat moeten we met deze informatie?

IK wil er natuurlijk dolgraag mee voor de dag komen in een veelbekeken televisieprogramma, maar hoe verzeker ik me tegen de mogelijke risico’s? De blonde stoot kan liegen, de RVD kan terugslaan, voor je het weet heb ik het hele koninkrijk op mijn dak!

Je van informatie zwangere collega, Martin

Antwoord:

Pam

Waarde van informatie zwangere collega!

Wat is er met jou aan de hand? Het is helemaal niets voor jou, maar je brief ontbeert deze keer ten ene male respect. En van respect moeten wij het nou juist hebben in deze wereld. Als iedereen een beetje meer respect voor elkaar had, waren er minder ruzies en minder oorlogen. Wat is daarop tegen?

Ik kom zo te spreken over de Prins en over die even aardige als aantrekkelijke presentatrice, maar eerst moet ik een paar dingen uit je brief rechtzetten. Het is niet Erik Tamboer, maar Cees Tamboer. Of is het Kees Tamboer? Het is niet Bert Vuijstjes, maar Bert Vuijsje. En tenslotte is het ook niet Bert Vuijsje, maar Bert van der Veer. Zijn boek heet trouwens Bad-Ass-Days, een ontroerend ego-document over zijn strijd tegen de aambeien. Je moet daar niet om lachen, want wel drie miljoen Nederlanders hebben daar last van en je kunt je daar niet eens tegen verzekeren.

Maar het ergste vind ik nog je opmerking over François Boulanger. Ik ben altijd een fan geweest van François Boulanger, een beschaafde jongen die op een heel beschaafde manier presenteerde en zijn gasten met respect behandelde. De manier waarop hij zijn gasten naar hun hobby’s vroeg, verveelde mij nooit. Jij bent gewoon jaloers dat je niet Martin Lunettes heet en je zult ook wel geen hobby’s hebben.

En dan nu Nance, want zo schijnt de presentatrice van Lingo te heten. Of ze ook een achternaam heeft, weet ik niet, maar dat zou mij verbazen, want in haar uiterlijke verschijning is zij voornamelijk voorkant. Ze is weliswaar niet zo goed als François Boulanger, maar ze “heeft wel wat”. Ik kan er wel inkomen dat de Prins telefonisch contact met haar zocht, want zij heeft met succes een studie Zweeds én een studie farmacie voltooid, en daarbij speelt ze ook nog doedelzak.

Wist je dat niet?

Vandaar dat ik bijna zeker denk te weten dat je de woorden van Nance verkeerd hebt begrepen. Nance is niet zwanger van de Prins, maar van een woord. Dat is zij altijd en zij heeft natuurlijk gehoopt dat je het zou raden. Ik weet zeker dat zij haar vinger op jouw lippen heeft gelegd en heeft gezegd: “Het begint met een B en heeft vier letters”. Toen dacht jij, bescheiden als je bent, aan Benny. Maar zij dacht aan heel iemand anders.

Je puzzelende vriend,  Max