Christelijke feestdagen, varkentje en Oerknal

HUMAN

Een opmerkelijk ANP-berichtje, dat maar weinig aandacht heeft gekregen. Ik weet ook niet hoe je het interpreteren moet. Is men het gewoon vergeten? Is men het Freudiaans vergeten? Is men het expres vergeten of is men het helemaal niet vergeten? Als alle feestdagen waren vergeten, zou je er niets van denken. Men zal de christelijke feestdagen toch niet vergeten hebben om de moslim niet voor het hoofd te stoten?

EU vergeet christelijke feestdagen
In een kalender van de Europese Commissie ontbreken Kerstmis, Pasen en alle andere christelijke feestdagen. De belangrijkste dagen van andere grote godsdiensten worden wel vermeld. Een woordvoerder van de commissie sprak woensdag over een tamelijk grove fout.

De 3,2 miljoen kalenders werden in zo’n 21.000 scholen aan 12- tot 16-jarigen uitgedeeld. Op de kalender staan teksten over het beleid van de Europese Unie. De kalenders kostten 5 miljoen euro belastinggeld.

Meer nieuws in De Morgen:

De Franse minister van Europese Zaken Laurent Wauquiez is ontstemd over de uitgave van een schoolagenda van de Europese Commissie. De minister stelt aan de kaak dat de agenda de christelijke feestdagen onvermeld laat. De Commissie sloeg een mea culpa.

De agenda 2010-2011 werd in september uitgedeeld aan 12- tot 16-jarigen in meer dan 20.000 Europese scholen. Er werden 3,2 miljoen exemplaren gedrukt, goed voor een totaal kostenplaatje van vijf miljoen euro. Opvallend is dat de agenda onder meer feestdagen van de hindoes, de moslims en de Chinezen vermeldt, maar dat er geen spoor terug te vinden is van Kerstmis of Pasen. Wauquiez bond de kat de bel aan. “Wat is hier de zin van? Zijn we beschaamd over onze christelijke identiteit?”, vroeg hij zich af.

alt


Volgens Wauquiez geeft de agenda blijk van een onvermogen om fier te zijn over de Europese identiteit en het Europese erfgoed. “Het gaat over Ghandi, over de ontdekking van de tomaat in Peru en Antartica, maar men zegt niets over de Europese identiteit”, betreurde hij.

Bij de Commissie trok men het boetekleed aan. “Het gaat hier om een vrij grote fout. Dat wordt bij de volgende uitgave zeker verbeterd”, zo erkende de woordvoerder van eurocommissaris voor Consumenten John Dalli. Dalli zal de “flater” ook erkennen in een schrijven aan de scholen in kwestie. Eind vorig jaar hadden al verscheidene Poolse en Italiaanse christelijke verenigingen hun ongenoegen laten blijken over de agenda.

Hoe langer je erover nadenkt, hoe gekker het wordt. Wel de azteken, Ghandi, hindoes en wat er allemaal nog meer bestaat, maar geen christendom.
Arm christendom, gewoon vergeten is bijzonder vernederend.

Nieuwe Mohammed Cartoon
De site Islamineurope maakt melding van een nieuw Mohammed-cartoon-incident. Dit keer gaat het om schilderij, waarop wij de tekenaar Kurt Westergaard – de geestelijke vader van het eerste cartoonincident – met een bom op zijn hoofd afgebeeld zien. Het schilderij moest worden weggehaald.

alt

The Grenaa City Hall decided to remove a painting down from their Easter exhibition after complaints from visitors. The painting’s motif is a veiled woman and a pig looking at a picture of Kurt Westergaard with a bomb in his turban – exactly like in his own controversial caricature of Muhammed.

Mayor Jan Petersen called it an administrative decision. “But I agree with the decision, that we shouldn’t have pictures hanging at city hall, which some people feel offends their religious feelings,” he told Østjylland.

Hans Christian Sørensen, a leisure artist, was very surprised by the city hall’s decision to take the picture down. He says it’s humorist and denies that the picture is a provocation. “I think it’s OK that Kurt Westergaard drew Mohammed, but it doesn’t matter for my painting and if anybody should take offense by the subject matter, it should be Kurt Westergaard or the pig,” he says. Hans Christian Sørensen doesn’t understand that City Hall say they’ve received complaints from visitors. He was at the exhibition for several days and he only got positive comments from the public. He says the picture is surreal and funny. “Art should be original and not copy anything. We can all paint flowers, but people see so much of it. Art should be debated, that the point of it. That’s the difference between art and decoration,” he says. Let ook op het varkentje.

Paus: God heeft de Oerknal veroorzaakt
Als werd gezegd dat God de aarde had geschapen, dan volgt daarop automatisch de vraag wie of wat God dan geschapen heeft. Dan luidde het antwoord: ‘die was er altijd al’. Tsja.

In zijn boek The Grand Design zegt Hawking dat wij eigenlijk geen grote Designer meer nodig hebben om het universum te verklaren. Het wonder is dat het universum te begrijpen is en dat wij zoiets onbegrijpelijks als God verder onbesproken kunnen laten. Je had de Big Bang, die iets tevoorschijn toverde uit het niets. Je kunt het bijna dialectiek noemen, maar het is fysica.

De overbodigheid van God voor het verklaarbaar maken van de dingen, zint de theologie natuurlijk niet. Vandaar dat de paus ineens indirect kritiek leverde op het boek van Hawking. Volgens de paus heeft God de oerknal veroorzaakt.

Ja maar, als dat waar is, wie heeft dat God veroorzaakt? Die was er altijd al. Tsja.

Hier het artikel uit Trouw:

Christenen moeten het idee dat het universum bij toeval is ontstaan, verwerpen. De Oerknal is veroorzaakt door God. Dat heeft paus Benedictus XVI donderdag tijdens Drie Koningen gezegd.

“In de schoonheid van de wereld, haar geheimzinnigheid, grootsheid en rationaliteit, kunnen we ons alleen laten leiden richting God, de schepper van hemel en aarde”, zei hij vanaf de Sint Pietersbasiliek tegen zo’n 10.000 mensen. “In het universum zien we Zijn wijsheid en onvermoeibare creativiteit.”

Hoewel de paus het in het verleden wel heeft gehad over evolutie, bespreekt hij maar heel zelden specifieke kwesties zoals de Oerknal. Hij is kritisch over wetenschappelijke theorieën, waarvan hij zegt dat ze er niet in slagen de betekenis van de realiteit te beschrijven. Benedictus zei donderdag dat wetenschappelijke theorieën over het begin en de ontwikkeling van het heelal en de mens het geloof niet tegenspreken. Maar ze laten veel vragen onbeantwoord. Daardoor zijn ze beperkend volgens de paus.

Benedictus en zijn voorganger Johannes Paulus II proberen het beeld te veranderen van de rooms-katholieke kerk als anti-wetenschap. Dat beeld ontstond in de zeventiende eeuw toen de kerk Galilei veroordeelde wegens zijn overtuiging dat de aarde om de zon draait. In 1992 sprak Johannes Paulus II excuses uit.

De kerk accepteert nu ook de Evolutietheorie en ziet geen reden waarom God geen evolutie gebruikt kan hebben bij het maken van de mens. Creationisme, de idee dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen, zoals wordt beschreven in de Bijbel, is volgens de katholieke kerk een allegorie voor de manier waarop God de wereld heeft gemaakt. Maar de kerk verwerpt evolutie als manier om het bestaan van God te ontkennen. “Het heelal is niet het resultaat van toeval, zoals sommigen willen dat we geloven,” zei de paus donderdag.

De beroemde natuurkundige Stephen Hawking is één van de wetenschappers die theorieën over het toevallige ontstaan van het heelal bij het grote publiek bekend heeft gemaakt. In zijn laatste boek ‘Het Grote Ontwerp’ legt hij uit dat er maar liefst 10^500 (een tien met vijfhonderd nullen) heelallen bestaan. Met zoveel heelallen is het volgens Hawking niet zo verwonderlijk dat er in ieder geval één is die precies de juiste condities biedt voor intelligent leven. Net zoals dat het met de vele planeten en sterrenstelsels in ons heelal, helemaal niet zo gek is dat er één planeet is met exact de juiste omstandigheden voor de mens. De consequentie is de overbodigheid van God. We hebben geen welwillende schepper nodig die het heelal speciaal voor ons heeft geschapen Ik kan het niet bewijzen, maar naar mijn gevoel hangt dit bericht samen met het volgende ANP-bericht:

Niet-katholieke president pauselijke academie.
Paus Benedictus XVI heeft de Zwitserse Nobelprijswinnaar Werner Arber benoemd tot president van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt. Hij is de eerste niet-katholiek die de academie gaat leiden.

De 81-jarige protestantse microbioloog Arber volgt Nicola Cabibbo op, die in augustus overleed. Hij ontving in 1978 met twee andere wetenschappers de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking van het restrictie-enzym. Die ontdekking is een belangrijk instrument geworden bij de ontwikkeling van recombinant-DNA-technologie.

alt


De
academie wil de ontwikkeling van de natuurwetenschappen bevorderen. Er zijn ongeveer tachtig wetenschappers in vertegenwoordigd. Onder hen zijn de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen en de 101-jarige Italiaanse Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini.

Ik bedoel maar als de katholieke kerk een protestant op die plek gaat benoemen, dan is het hek van de dam. Dan krijg je de gekste dingen. Dat God de oerknal heeft geschapen, bijvoorbeeld. De volgende stap is dat ze een atheïst gaan benoemen. Of Stephen Hawking.

Everything goes!

Humanistische Omroep, 14 januari 2010