Ketter & Geest

HUMAN

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe ronden, en natuurlijk ook nieuwe berichten van het religieuze front. Gelukkig is de ruimte op het internet oneindig, want anders zouden wij ruimte tekort komen.

Hier het eerste bericht uit De Standaard:

Jezus mag Obama niet haten tijdens Super Bowl

Een reclamespotje van de website JesusHatesObama.com mag niet worden uitgezonden tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Dat heeft televisiezender Fox beslist.

alt

In het filmpje staan de Amerikaanse president Barack Obama en Jezus naast elkaar. De twee lijken goede vriendjes, tot Jezus Obama luid lachend in een visbokaal doet vallen.

Volgens Richard Belfry, de oprichter van de site, is het filmpje bedoeld als grap. Belfry wil naar eigen zeggen de spot drijven met de administratie van Obama en wil op die manier t-shirts en petjes aan de man brengen. Sinds 2009 zou Belfry al zowat 70.000 t-shirts verkocht hebben.

Beltry had naar verluidt 1,7 miljoen euro over om het spotje tijdens de Super Bowl te laten uitzenden, maar ving tot twee keer toe bot bij Fox. De zender geeft geen commentaar op de beslissing.

Vorig jaar werd de Super Bowl uitgezonden door CBS. Die zender kreeg bakken kritiek omdat het een anti-abortusspot  van de conservatieve vereniging Focus on the family had uitgezonden.

Het geweigerde spotje is hier te zien:

alt

Als dat spotje 1,7 miljoen dollar had moeten kosten, dan moet de Obama Hates Businness tamelijk lucratief zijn.

Kleermaker paus failliet

Met het volgende Telegraaf-bericht wordt een vraag beantwoord die ik mij wel heb gesteld: wie maakt toch al die roomse gewaden? Zitten daar thuis huisvrouwen voor te borduren of heb je daar een instantie voor?

Het antwoord: daar heb je een instantie voor, maar die instantie wankelt.

NIJMEGEN –  De couturier van de paus, Aart Stadelmaier uit Berg en Dal, moet er waarschijnlijk mee stoppen. Het is zijn bedrijf Anjelier Nijmegen bv niet gelukt een doorstart van zijn failliete bedrijf Stadelmaier bv te
maken.

alt

Het bedrijf is een van de grootste producten van liturgische gewaden ter wereld. Het geniet vooral bekendheid vanwege de productie van gewaden voor de huidige Paus Benedictus XVI en zijn voorvanger Paus Johannes Paulus II. Desondanks kwam Stadelmaier in de problemen.

Een andere onderneming van couturier Stadelmaier, Anjelier, zou volgens dagblad De Gelderlander voor een doorstart moeten zorgen, maar die kon vooralsnog niet aan een betalingsafspraak voldoen. Afgelopen vrijdag verstreek de deadline. Mogelijk is er nog een tweede partij in de race om de failliete boedel over te nemen.

In 2004 maakte Stadelmaier (zie foto) al eens eerder een doorstart. Destijds had het bedrijf last van leegloop van de katholieke kerk, een lage dollarkoers en minder orders uit de Verenigde Staten.

Religieuze leiders gaan wandelen in Amsterdam.

Aristoteles liep altijd te ijsberen met zijn volgelingen en zijn filosofie werd dan ook de peripatetische school genoemd. Maar daar ging het niet om het maken van een gebaar.

Het gebaar. Niets kan zo obligaat zijn als het gebaar. Niets kan zo zinloos zijn als het gebaar. Mensen maken een gebaar om het gebaar. Wanneer zij het gebaar hebben gemaakt, kunnen ze weer rustig naar huis en gaan slapen. Het geweten is gesust, al is er verder niets veranderd. Neem het gebaar van deze religieuze leiders, zoals beschreven in dit bericht uit Het Parool:

AMSTERDAM – Een aantal van de hoogste religieuze leiders in Nederland gaat samen wandelen in Amsterdam. Onder anderen rabbijn Awraham Soetendorp, secretaris van de protestantse kerken Arjan Plaisier, moslimgeleerde Cevdet Keskin en bisschop van Breda Hans van den Hende doen mee aan de ‘interreligieuze dialoogwandeling’ op 9 februari in Amsterdam-West. Dat heeft het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) donderdag laten weten.

De gemeente Amsterdam begon begin januari een antidiscriminatiecampagne om de waarde van tolerantie in de stad te onderstrepen. Met de wandeltocht willen de religieuzen die campagne ondersteunen en zelf ook de dialoog aangaan.

alt

De religieuzen kiezen speciaal voor een wandelingdoor Amsterdam-West omdat intolerant gedrag tegen moslima’s met een hoofddoek of joden met een keppeltje daar de afgelopen tijd toenam.

”Dat terwijl Amsterdam door de eeuwen heen een tolerante stad is geweest, bereid om vluchtelingen en buitenlanders op te nemen zoals de hugenoten, Portugese joden en Turken en Marokkanen”, aldus secretaris Ruben Vis van het NIK.

De voettocht begint om vier uur bij de Nour-Moskee en eindigt na een tussenstop bij de Jeruzalemkerk bij de synagoge in Amsterdam-West.

Zou het wat helpen, zo’n interreligieuze dialoogwandeling? Ik vrees van niet, maar de religieuze leiders komen natuurlijk wel op de tv.

En natuurlijk alleen weer mannen. Bah!

Voorhof der ongelovigen. De roomse kerk wil dialoog met atheïsten.

Sommige dingen moeten toch niet gekker worden. Hier nog een dialoog, maar dan zonder wandelen, want wat lezen wij nu weer in Katholiek Nederland?

Hilversum (van onze redactie) – Het Vaticaan lanceert komende lente in Parijs, de bakermat van het moderne atheïsme, een groots dialoogproject waarin het gesprek met agnosten en atheïsten centraal zal staan. Dat maakte kardinaal Gianfranco Ravasi (zie foto) deze week bekend.

alt

Volgens de kardinaal, die president is van de Pauselijke Raad voor Cultuur, vormt het project “een nieuwe, permanente structuur van het Vaticaan om de dialoog en de ontmoeting tussen gelovigen en ongelovigen te bevorderen”.

In de pauselijke kersttoespraak van 2009 tot de Romeinse Curie zei Benedictus XVI veel belang te hechten aan de band van de Kerk met mensen die zichzelf agnost of atheïst noemen. Hij pleitte daarbij voor een speciaal ontmoetingsterrein in het leven van de kerk, vergelijkbaar met het plein voor de Tempel van Jeruzalem dat bestemd was voor niet-Joden (‘heidenen’), die wilden bidden tot de ene, onbekende God, de zogeheten ‘voorhof der heidenen’.

“Ik denk dat de Kerk vandaag ook zo’n soort voorhof zou moeten openen”, zei de paus in zijn toespraak. Het project dat op 24 en 25 maart in de Franse hoofdstad feestelijk geopend wordt, draagt een naam die naar deze uitspraak verwijst: Cortile dei gentili, oftewel ‘voorhof der heidenen’

Tijdens de tweedaagse opening van het project zullen er op het hoofdkwartier van de UNESCO, aan de Sorbonne en aan het Institut de France lezingen worden gehouden over het thema ‘Religie, Verlichting en gezond verstand’. Ook zijn er, naast een grote lichtshow, muziek- en theatervoorstellingen op het plein voor de kathedraal van Notre Dame de Paris op het Île de la Cité.

In een gesprek met een Italiaanse krant beloofde kardinaal Ravasi alvast dat het gesprek over hete hangijzers als pedofilie, abortus en homoseksualiteit in de dialoog met agnosten en atheïsten niet zal worden geschuwd.

De tijd dat de ongelovigen verbrand moest worden, was overzichtelijker. De tijd dat ongelovigen bekeerd moesten worden, was ook overzichtelijker. Maar wat wil de roomse kerk hiermee? Na enig googlen vond ik een toespraak van Benedictus XVI (in Tsjechië), waarin hij – een verband leggend met Cortile dei gentili – duidelijk spreekt van ‘een nieuwe evangelisatie’.

Hier het citaat van de paus: “Zelfs mensen die zichzelf agnost of atheïst noemen, moeten diep belangrijk zijn voor ons als gelovigen. Wanneer we praten over een nieuwe evangelisatie, zijn deze mensen misschien bang. Ze willen niet zichzelf te zien als objecten van de missie, noch geven zij hun vrijheid op van gedachte en wil. Maar de vraag van God blijft aanwezig zowel voor hen als voor ons of zij niet concrete aandacht voor het geloven verdienen. In Parijs sprak ik over de zoektocht naar God als de belangrijkste reden voor de geboorte van het westerse monnikendom, en daarmee de westerse cultuur. Als een eerste stap van evangelisatie moeten we proberen dit onderzoek in leven te houden. Wij hebben te maken met de mens die los staat van God als de essentiële vraag van haar bestaan”.

Cortile dei gentili – het voorhof der heidenen – verwijst naar een ruimte voor de Tempel, waar de ongelovigen hun eigen God(en) mochten vereren. Vaak wordt dit voorhof gezien als vorm tolerantie, maar je was natuurlijk wel een tweederangs burger die getolereerd werd.

Een nieuwe evangelisatie op het Voorhof der heidenen? IJdele hoop lijkt me. De tempels lopen leeg en de voorhoven lopen vol.

Gemeenteraad: Strippen op Urk definitief verboden

Eerst een kindermoord op Urk en nu weer een stripper! Ze lijken daar wel van God los. Het is goed dat de SGP pal staat voor onze zeden en normen, zo leren wij uit Elsevier:

Strippen is definitief verboden in horecagelegenheden op Urk. Wanneer horecabazen toch een stripper inhuren, kunnen zij rekenen op een tijdelijke sluiting. Strippen past niet binnen de normen en waarden van Urk Strippen past niet binnen de normen en waarden van Urk.

alt

Dat heeft de gemeenteraad van Urk besloten. Het verbod is het gevolg op de ophef die is ontstaan nadat een stripteasedanseres in café de Wabu eind december volledig uit de kleren ging. De gemeenteraad was geschokt door dit volgens hen ‘grensoverschrijdende gedrag’.

De café-eigenaar kreeg een waarschuwing, maar burgemeester Jaap Kroon (CDA) gaf aan in de toekomst strenger te zullen optreden. De partijen ChristenUnie, Hart voor Urk en SGP wilden dat Kroon de cafébaas alsnog strengere sancties zou opleggen, maar daar ging de burgemeester niet mee akkoord.

“Het is een gemiste kans om een duidelijk signaal af te geven dat de grenzen van de goede zeden zijn overschreden”, aldus CU-raadslid Jacob Kramer. Een woordvoerder van de gemeente Urk gaf aan dat strippen niet ‘binnen de normen en waarden van Urk past’.

Voor een verbod doet de gemeenteraad een beroep op de algemene plaatselijke verordening (apv). Deze regeling geeft gemeenten de ruimte om lokaal geldende regels af te kondigen. Tot op heden stond in de apv niets over strippen, waardoor er geen strengere sanctie kon worden opgelegd.

Om mij niemand voor het hoofd te stoten doe ik er geen plaatje bij van een stripteasedanseres, dat begrijpt u zeker wel.