Schaakprijsvraag 2010/11

Schaken

DOE MEE! En win een mooi schaakboek!

Het is kerst en daarom is het ook dit jaar weer tijd de lezer aan het werk te zetten. Zelf ben ik de feestdagen in het buitenland, maar in gedachten ben ik bij u. Bij u, die hard aan het zwoegen is om de zes traditionele opgaven op te lossen.

Diagram voorpagina kerstpuzzel

Als het niet lukt, denk dan Max Euwe, die 75 jaar geleden wereldkampioen werd door Aljechin te verslaan. Euwe heeft ook lang gedacht dat het hem niet zou lukken. Heeft u inspiratie nodig breng dan eens een bezoek aan het Max Euwe Huis in Amsterdam.

Ook dit jaar zijn de zes opgaven gerangschikt naar moeilijkheidsgraad: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een ware breinbreker. Geef niet te gauw op. Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen. De inzendingen moeten voor 1 februari 2011 binnen zijn. Op de redactie van Het Parool, onder vermelding van: “Kerstpuzzel“. Of verstuur uw manuscript naar mijn website: www.maxpam.nl. Kijk onderaan bij Boekingen.

Paul Morphy, The Pride and Sorrow of Chess.

De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Voor de drie winnaars zijn er exemplaren beschikbaar voor het fraaie boek van David Lawson: Paul Morphy, The Pride and Sorrow of Chess.


OPGAVE 1.

Diagram1Kerstpuzzel2010

Uit een partij, in de jaren negentig in Boedapest gespeeld. Wit, aan zet, valt aan, maar hoe gaat hij de zwarte koning ophalen?

OPGAVE 2.

Diagram2Kerstpuzzel2010

Wit dacht hier zwart even te kunnen wegofferen, maar kwam gedeeltelijk bedrogen uit. De partij eindigde namelijk verrassend in remise. Hoe ging dat in zijn werk? En voor de echte kenners een facultatieve vraag: naar wie is het thema, dat hier in het spel is, genoemd? Het thema komt bij een latere opgave terug.

OPGAVE 3.

Diagram3Kerstpuzzel2010

Een krankzinnig ogend probleem: wit geeft mat in vier. Vermoedelijk kan de computer het snel oplossen, maar probeer het eerst eens zonder. Wie de zetten in gewone taal uitlegt, gooit hoge ogen.

OPGAVE 4.

Diagram4Kerstpuzzel2010

Ha, daar is dat thema weer! Wit schijnt er bedroevend voor te staan, maar heeft toch een fantastische manier om remise te maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

OPGAVE 5.

Diagram5Kerstpuzzel2010

Alles aan deze studie is bijzonder. Logisch daarom dat zij ooit een eerste prijs heeft gewonnen. De zwarte h-pion lijkt minsten zo gevaarlijk als de witte a-pion, maar toch heeft wit een manier om te winnen. Hoe?

OPGAVE 6.

Diagram6Kerstpuzzel2010

De breinbreker van het gezelschap. Wit lijkt met overmacht te winnen, maar hoe langer je naar de stelling kijkt hoe problematischer het wordt. Toch zal zwart tenslotte het onderspit delven.

En nu aan de slag. U kan het. Veel succes!

Het Parool, 25 december 2010