Bril & Pam (slot)

Gastenhoek

In 2005 had ik met Martin Bril een kleine, tweewekelijkse correspondentie voor het blad Verzekerd!

Bril & Pam 3

Het betaalde goed, dit intern verspreide blaadje voor verzekeraars, maar weinigen zullen onze stukjes gelezen hebben.

Aflevering 21

Pam

Collega!

Onze taak zit er weer op wat betreft de correspondentie in dit prachtblad Verzekerd! Jammer eigenlijk, want ik begon mij net helemaal in het onderwerp in te lezen, of liever gezegd: bij het in lezen begon ik steeds meer te begrijpen hoe weinig ik eigenlijk van het onderwerp begrijp.

Neem nou dat bericht in Trouw van 7 december j.l. Alleen de kop al: “Chronisch zieken zijn beter af”. Zo’n kop maakt meteen nieuwsgierig. Het lijkt mij vreselijk om chronisch ziek te zijn en geen uitzicht te hebben op verbetering. Een chirurg heeft eens gezegd dat ik moest oppassen geen chronische achillespeesontsteking te krijgen en uit de sombere gelaatsuitdrukking die hij daarbij opzette, begreep ik onmiddellijk dat het menens was. Toch zijn de chronisch zieken beter af.

Beter af dan wie?

Dan de gezonde mens, dan andere zieken?

Het goede antwoord is: zij zijn beter af in het nieuwe zorgstelsel. Lees eens hoe dat komt, het heeft echt zo in de krant gestaan: “Dat komt met name door de centrale vereveningspot die wordt aangelegd. Die pot wordt gevuld met de inkomensafhankelijke bijdragen, opgebracht door de werkgevers (voor werknemers) en de overheid (voor uitkeringsgerechtigden)”.

Heb jij enig idee wat een vereveningspot is?

Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar volgens mijn woordenboek is verevenen een ander woord voor vereffenen. Schulden of risico’s worden voor de chronisch zieken in het nieuwe stelsel op de een of andere manier beter verevend of vereffend dan in het oude systeem. Waarom dat zo is, weet ik ook al niet, maar daarom kijk ik elke avond naar de televisie in de hoop dat het spotje van de zorgverzekeraars weer langskomt.

Heb je spotje al gezien? Het is een soort toneelstukje waarin Hans Wiegel wordt “geïnterviewd” door een jonge, mooie zwarte vrouw. Die jonge mooie zwarte vrouw begrijpt ook niets van al die verzekeringen, en dan legt Wiegel vaderlijk-geduldig uit hoe het allemaal zit. Eerst dacht ik nog dat die mooie zwarte vrouw Ayaan Hirsi Ali was, maar toen ik nog eens goed keek bleek het Silvana Simons te wezen! En dat, terwijl ik altijd heb gedacht dat alleen blonde vrouwen dom kunnen zijn.

Collega, het werk zit erop. Laat je verzekeringspolis niet stelen of in brand vliegen, want dan ben je ver van huis, als dat tenminste ook niet is ingestort.

Je goed verzekerde collega Max

Beste goed verzekerde,

Bril

Ik zit hier in hotel-restaurant Waanders te Staphorst naast een flesje Maggi in zo’n rekje met peper en zout. Het gemoed is somber, en hoe komt dat?

Gisteren was ik in Leeuwarden – Joost mag weten waarom.

Hoe dan ook, ik was er en ik had een hotel geboekt in het midden van de stad. Er bleek een bruiloft gaande, en dus was er geen parkeergelegenheid. Het was een aanzienlijke bruiloft, een joekel, een kanjer – nergens in de hele binnenstad een plaatsje voor mijn voiture. Maar ik had stinkende haast, beste collega, omdat ik jou dit briefje moest sturen – en dus was ik overspannen. Niet in de laatste plaats omdat de hotelbaas ook nog eens domme, en verkeerde aanwijzingen had gegeven. Om kort te gaan, je begrijpt het al, manoeuvrerend en vloekend en zwetend en geïrriteerd reed ik mijn auto tegen een paal aan, niet zo’n beetje ook – de paal stond meteen scheef. Ik uitstappen natuurlijk.

“Dat ging niet zo lekker, hè,” zei een passerende huisvrouw op een fiets. Ze lachte verleidelijk, alsof ze mij het liefst op haar bagagedrager had geladen en huiswaarts had gevoerd, zo recht haar echtelijke bed in. Maar op die bagagedrager stond zo’n vreselijk lullig kinderzitje en ik had geen zin daarin te gaan zitten.

Dus ik loop om mijn auto heen om de schade op te nemen. Welnu, goed verzekerde collega – op het randje van total loss!

Ik dacht dat ik gek werd!

Nu is mijn auto gelukkig allrisk verzekerd, maar hoe moet het met die gekte? Waar kan ik mijn stress en diepe depressie declareren? Daar hoor je die Wiegel nooit over? Heb jij trouwens ooit gezien hoe die Wiegel Rik Felderhof zijn kippenhok in Diever liet zien? Helemaal Het Land van Ooit, om met de Hirsi Ali te spreken, maar tegelijkertijd HET perfecte spotje voor welke verzekeringsmaatschappij dan ook, of voor alle maatschappijen tezamen: geluk bestaat, rust, rein en regelmaat, met de kippen op stok, en eruit als de haan kraait. Verzoening met de tegenslagen die het leven voor je in petto heeft – alles zat in dat filmpje van Hans Wiegel in zijn kippenhok. Ik denk er nu met weemoed aan terug, naast de Maggifles gezeten. Als ik er maar lang genoeg aan denk, ebt het verdriet over mijn prachtige auto langzaam weg, hoop ik, hoop ik.

Gegroet!