Eens zal Bouterse als Mladic terecht staan

Buitenhof

Een paar jaar geleden werd ik in Paramaribo rondgeleid langs de plaatsen waar Desi Bouterse pleegt uit te hangen. Zo passeerden wij zijn zwaarbewaakte huis aan de rivier en namen een kijkje in een stadionnetje, waar de voormalige legerleider zich door zijn aanhangers laat toejuichen.

De stemming was bedrukt, want in ons gezelschap waren nabestaanden van Surinamers die bij de Decembermoorden van 1980 waren omgebracht. Toch dachten ook zij dat Bouterse een goede kans maakte om de aanstaande verkiezingen te winnen.
Ik sprak daar mijn verbazing over uit. In Nederland beschouwen wij Bouterse als een zware crimineel. Hoe kan zo iemand in Suriname populair zijn?

Mijn verbazing van toen zegt misschien meer over mijn eigen naïveteit dan over de naïveteit van de Surinamers. Alles ligt altijd anders dan je denkt. Het is ook moeilijk te bevatten dat Mladic, die toch duizenden mensen over de kling heeft gejaagd, door veel Serviërs wordt gezien als een held. En juichen wij niet wanneer ergens democratie wordt gebracht, om vervolgens stijl achterover te vallen als langs diezelfde democratische weg de terreurbeweging Hamas aan de macht komt.

Dus won Bouterse, ondanks alle verbazing, in 2010 de verkiezingen. Dankzij de steun van zijn oude vijand en nieuwe vriend, zijn collega-drugshandelaar Ronnie Brunswijk, werd hij beëdigd tot president van Suriname.
Bouterse is nu een jaar aan de macht, tijd om een tussenbalans op te maken.

Bouterse

Een van de belangrijkste maatregelen die Bouterse heeft genomen, is het toekennen van een maandelijkse toelage, groot 8742 Surinaamse dollars, aan zijn vrouw Ingrid Bouterse-Waldring. Tot dusver kreeg de First Lady van Suriname geen vergoeding, maar Desi vindt dat zijn Ingrid – beslist niet te verwarren met de Ingrid van Geert Wilders! – gecompenseerd dient te worden voor haar rol in het maatschappelijk verkeer.

Een andere maatregel van Bouterse is het, per Grondwet, uitroepen van de 25ste  februari tot nationale feestdag. Op die dag in 1980 pleegde Bouterse namelijk de staatsgreep die twee jaar later zou uitmonden in de Decembermoorden.

Tevens heeft Bouterse een deal gesloten met commandante Hugo Chavez van Venezuela. Chavez gaat voor Bouterse woonwijken en rijstvelden aanleggen en krijgt daarvoor geen geld terug, maar goederen. Goederen overigens, die Suriname helemaal niet bezit. Ondertussen is dit jaar de inflatie in Suriname opgelopen tot twintig procent, maar daar gaat volgens de regering helemaal goed komen.
De belangrijkste dingen eerst.

Toch was het schrikken toen onlangs bekend werd dat Bouterse op Cuba medisch is onderzocht, waarbij de stressgevoeligheid van zijn hart is getest. De ervaring leert dat dictators en oorlogsmisdadigers in het nauw ineens lichamelijke problemen krijgen. Pinochet stortte in, kampbewaker Demjanjuk moest zijn rechtszaak vanuit bed volgen, Mubarak kreeg het aan zijn maag en nu is Ratko Mladic ook al niet meer vooruit te branden.
Om alle geruchten de kop in te drukken, hebben de Cubaanse doctoren verklaard dat Desi Bouterse kerngezond is en topfit. Maar wanhoop niet, het is een kwestie van geduld. Het Surinaamse volk mort en ooit komen er nieuwe verkiezingen.

Het kan nog vijf of vijftien jaar duren, maar eens zal Desi Bouterse, net als Mladic, oog in oog staan met zijn rechters. Misschien zal hij, vanwege een slechte gezondheid, zitten of liggen.

In al mijn naïveteit zal ik mij daar niet over verbazen.

Buitenhof, 29 mei 2011