Schaf het leger af, zoals in Costa Rica

Invallen

Wij wilden eens wat anders met de vakantie en daarom gaan wij dit jaar niet naar Frankrijk of Italië. Wij gaan dit jaar naar Costa Rica. Inderdaad een land, waarbij je snel denkt aan armoede en revoluties, maar dat zeer welvarend schijnt te zijn.  Het wordt ook wel “het Zwitserland van Centraal-Amerika” genoemd.

Costa Rica

De laatste revolutie in Costa Rica was in 1948. Als winnaar kwam toen naar voren José Figueres Ferrer, die voor de regio iets unieks deed. Zodra hij aan de macht was, stelde hij een nieuwe Grondwet op en hield hij democratische verkiezingen. Maar nog belangrijker was zijn beslissing om het leger af te schaffen. Wel bleef er een kleine politiemacht, waardoor het veilig is op straat. Sinds de opheffing van het leger gaat het Costa Rica voor de wind en is het land het vele geweld bespaard gebleven, dat zijn buurlanden nog altijd teistert.

CV 90

Wij hadden net op reis geboekt, toen ik las dat het nieuwe pantservoertuig van de Nederlandse krijgsmacht, de CV 90, allemaal gebreken vertoont. Slechts de helft van die tanks is inzetbaar. Al eerder las ik dat het met de Nederlandse gevechtshelikopters ook matig is gesteld. En onze F16’s kampen eveneens met achterstallig onderhoud. In Libië mogen zij niet bombarderen. Daar zijn allerlei politieke verklaringen voor, maar uiteindelijk is de inzet van die F16’s gewoon te duur.

Elke bom die je naar beneden gooit, ben je kwijt. Een nieuwe bom kost geld en wie gaat dat betalen in deze tijd van bezuinigingen?

Het Concertgebouworkest kijkt wel uit. Daar zij ze veel te blij dat zij voorlopig nog bestaan.

Waarom schaffen wij het Nederlandse leger niet af? Ik meen het. Veel heeft het onze krijgsmacht de laatste jaren niet van de grond gekregen, wat oud-generaal Dick Berlijn ook mag beweren. De man is alleen maar de politiek gegaan om zijn eigen falen te verhullen. De oorlog in Afghanistan is in de verste verte nog niet gewonnen en onze troepen gaan al weer naar huis. Wel sturen wij nog wel een blik politieagenten, maar die zullen het tij niet keren.

Sinds de bezuinigingen op defensie tellen wij internationaal niet meer mee, zeggen de specialisten. Nederland is een militaire dwerg geworden en wij zullen onze ambities moeten bijstellen. Laten wij doen zoals Costa Rica of zoals IJsland, dat ook geen eigen leger heeft, maar wel lid is van de NAVO. De IJslanders staan een militaire basis op hun grondgebied toe, dat zij door anderen laten betalen.

Heel slim, want dan verdienen ze er ook nog aan.

Wij kunnen het Nederlandse leger afschaffen en het geld dat wij voor defensie hadden bestemd gedeeltelijk aan de Amerikanen overmaken. Of wij kunnen het in een pot stoppen voor een nog op te richten Europese krijgsmacht.

Kortom, het afschaffen van het Nederlandse leger is een pure win-winsituatie.

Voorwaarts, mars! Een gouden toekomst tegemoet.

Binnenlands Bestuur, 17 juni 2011