Verkoop ook de lucht boven het Philips-stadion

Invallen

Nog even over voetbal, die super kapitalistische sport die volgens het weekblad De Groene door de Nederlandse overheden al is gesubsidieerd met ruim een miljard euro. Er is bijna geen voetbalclub meer in ons land, die geen geld heeft gekregen van een gemeente. Sittard, Zwolle of Veendam, een plaats kan niet klein genoeg zijn of er wordt gedroomd van betaald voetbal. Almere, Apeldoorn of Emmen, overal willen ze Europa in!

PSV Stadion

Of er in blijven, zoals bij PSV Eindhoven.

Daar hebben ze met overheidssubsidie een truc bedacht om PSV aan geld te helpen. De gemeente heeft de grond onder het stadion gekocht voor 48 miljoen.

Die grond huurt de club dan terug voor 2,4 miljoen per jaar. PSV geholpen, want zo hebben ze weer liquide middelen om veel te dure spelers te kopen. En de gemeente blij, want op den duur krijgen ze alles met rente terug – zeggen ze. En mocht het in de toekomst toch niet lukken met PSV, dan bezit de gemeente nog altijd als onderpand die grond. Kan men het stadion afbreken en er woningen op laten bouwen.

“En geleuven gij dat?”, placht mijn ouwe tante met haar Brabantse gé te zeggen.

Nee, tante, dat geloven wij niet. Dat stadion wordt heus niet afgebroken en de gemeente laat heus geen huizen neerzetten op de plaats waar Coen Dillen zijn legendarische doelpunten heeft gescoord. Mocht het over een tijdje weer misgaan met PSV, dan verzinnen ze weer wat. In New York bestaat er een handel in de lucht boven gebouwen, wat minder gek is dan het klinkt, want daar zetten ze gewoon nog eens vijftig verdiepingen bovenop een wolkenkrabber. Maar de lucht boven het PSV-stadion lijkt me waardeloos. Tien tegen één dat het gewoon een bodemloze put wordt, daar in Eindhoven. Een bodemloze put, door gemeente zelf gegraven op de middenstip.

Voor het subsidiëren van kunst krijg je geen overheid meer wakker, maar voetbal houdt het volk van de straat. Bonding en bridging, heette dat laatst in een PvdA-rapport. Binden en bruggen slaan. De voetbalclub als sociale eenheid, die buurten en wijken bij elkaar houdt. Op het Museumplein in Amsterdam zijn ze trouwens nog aan het bijkomen van al dat bonding en bridging: tonnen schade na het kampioensfeest van Ajax.

Frits Philips

Altijd heb ik gedacht dat PSV de club was van Philips, met de ouwe heer Philips zelf op de tribune. PSV leek me een slimme manier om via Studio Sport reclame te maken voor Philips-spullen. Dus had Philips niet bij kunnen springen? Ik denk dat ze daar wel uitkijken. Ze laten de bodemloze put liever aan de gemeente. Toch vraag ik me af of het redden van PSV geen kwestie is voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Wat vinden ze bij Sony en Panasonic van dat gratis geld voor PSV?

Wat je ook altijd hoort, is dat de salarissen van de spelers drastisch omlaag moeten. Een beetje bankzitter verdient al meer dan een ton en een spits, goed voor tien doelpunten per jaar, strijkt zo’n 360.000 euro op. Maar ook het terugdraaien van de salarissen gaat niet gebeuren in een wereld waar 180 miljoen wordt geboden voor een topspeler. Dus worden overheidsgelden aangewend om snotneuzen van net boven de twintig dik boven de Balkenende-norm te laten verdienen.

En als de club onverhoopt toch in zijn bestaan wordt bedreigd, dan is daar altijd nog de supporter die ramen bij de wethouder komt ingooien.  En dat wil niemand.

Binnenlands Bestuur,  3 juni 2011