Ketter & Geest

HUMAN

MICKEY MOUSE & MINNIE MOUSE ONREIN

Mickey Mouse is weer eens in opspraak, althans in de moslimwereld. Een paar maanden geleden moest Mickey dood. Volgens de Saoedische sjeik Mohammed Munjaid zijn muizen onrein, vandaar. Lees hier in The Telegraph.

Dit keer gaat het om iets anders. In Egypte is namelijk veel te doen over een cartoon, die de telecommagnaat Naguib Sawiris op het internet heeft laten plaatsen. Daarop is Mickey Mouse afgebeeld met een baard en Minnie Mouse met een sluier. Volgens salafisten drijft de cartoon de spot met de islam en uiteraard volgde er meteen bedreigingen. De bevolking is opgeroepen om de bedrijven van Sawaris te boycotten. Ook op Facebook wordt campagne tegen hem gevoerd.

alt

Sawiris heeft snel zijn excuses aangeboden. “Ik vond het gewoon een grappig plaatje en bedoel het niet respectloos. Het spijt mij”, aldus Sawiris, zei hij. Sawaris is een kopt, en derhalve voor secularisering van zijn land.

Dit is te lezen op de site Al Bawaba:

Coptic tycoon Naguib Sawiris under Salafi fire for Niqabi Mickey Mouse cartoon

Fourteen Islamist lawyers, spearheaded by Mamdouh Ismail who is leading the efforts to form a Salafist fundamentalist party, filed a complaint to the Chief Prosecutor against telecom tycoon Naguib Sawiris, after he had posted a cartoon they found it offensive. Sawiris, one of Egypt’s wealthiest businessmen, who turned to politics after the January 25 revolution, posted a cartoon of Mickey Mouse with an Islamic beard, dressed in a short gallabiya, and another of Minnie Mouse, with her face veiled, on the social networking website Twitter.

The comment: “Mickey and Minnie after” accompanied the cartoon.

“The images were very offensive and ridiculed the Islamic faith. That’s why we have approached the Public Prosecutor against Sawiris,” Ismail said. He added that the reason why they were suing Sawiris was not because he is a Coptic Christian. “Insulting religion is criminalised by all divine faiths and Sawiris would not like it if a Muslim mocked the clothes of Christian clerics,” said the lawyer.

Lees hier verder.