Jack van Gelder en getrokken pistolen

Invallen

Even dacht ik dat ik zat te kijken naar de bestorming van een Afghaans politiebureau door de Taliban. Maar het bleek dat het Feyenoord-hooligans waren die het Maasgebouw wilde binnendringen om het bestuur van de club eens een lesje te leren.

Getrokken pistolen

Er sneuvelden ramen en wie zijn auto daar geparkeerd had, zal ook niet blij zijn. De sfeer werd op een gegeven moment zo dreigend dat politieagenten binnen hun pistolen trokken om de oprukkende menigte buiten te houden.

Zelden was Nederlandse televisie zo levensecht. Nog  vreemd dat er geen doden zijn gevallen.

Direct na het gebeurde, ontvouwde zich de gebruikelijke rituelen. Nog diezelfde avond zaten bij Jack van Gelder vier wanhopige heren bij elkaar, die het ook niet meer begrepen. “Hoe kan dit nou? Het ging juist zo goed met de club!”, vroeg de voorzitter zich af.

Daar sloten de anderen zich bij aan. Er werd nog wat gehuild en toen was het weer tijd om te gaan kijken naar twee doelmannen, van wie het hoofd bijna van de romp werd getrapt.

Wat je in zulke gevallen altijd hoort, is dat het gaat om een kleine groep. Het is een kleine groep die het altijd voor de grote groep goedwillenden verpest. Het is de vaste mantra die steevast de inleiding is om op de oude voet door te gaan. Daags na de bestorming van het Maasgebouw riepen de politiebonden op om thuiswedstrijden van Feyenoord te verbieden, maar wat antwoordde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb?

Dat lost niets op, want het gaat om een kleine groep.

Maar is het wel zo’n kleine groep? Volgens mij niet. Ik zag een behoorlijk grote horde die het Feyenoord-bestuur wilde lynchen. Een jaar geleden heb ik mij een keer laten overhalen om naar een wedstrijd van Ajax te gaan in de Arena. En wat hoorde ik daar zingen? “Joden! Joden! Wie niet springt die is geen Jood!”. Ook dat was geen kleine groep, maar een heel vak vol supporters en fans die best bereid zijn ergens een bom naar binnen te gooien, als het een keertje minder goed gaat met de club.

Het is geen eenmalige gebeurtenis, het gaat al jaren zo. Dus ben ik zo langzamerhand geneigd te denken dat het geen kwestie is van een kleine groep contra een grote welwillende groep. Het zit anders: de kleine groep opereert bij stilzwijgende instemming van de grote groep. Die in hun hart vindt die grote groep het juist wel mooi dat er rotzooi wordt getrapt. Een raceauto die uit de baan vliegt. Sensatie! Zo zit de mens in elkaar. Als die grote groep werkelijk afstand zou nemen van de ongeregeldheden, zouden de stadions voortaan leeg zijn.

Jack van Gelder 2

Pak dus niet alleen die kleine groep raddraaiers aan, maar juist ook die grote groep die stilzwijgend accommodeert en faciliteert. En vervang Jack van Gelder, want zijn volstrekte onbegrip is deel van het probleem.

Binnenlands Bestuur, 23 september 2011