Ketter & Geest

HUMAN

Wat hebben wij niet allemaal gehad aan verschijningen? Jezus in de nerven van een Ikea-kastje, op een pizza en op een paar teenslippers. Maria-gezicht getoast op een tosti. Het woord ‘God’ gespeld in een salamiworst. Enzovoort.

Maar de volgende verschijning is toch wel heel bijzonder. Het stond in De Telegraaf, met röntgenfoto en al, dus het moet wel waar zijn.

Artsen ontdekken gezicht op balzaktumor

Ze stonden wel even raar te kijken, de medici van Queen’s University in het Canadese Ontario. Ze hadden zojuist een echo laten maken van de balzak van een 45-jarige patiënt, tot hun eigen verbazing zagen ze op de echo een tumor met daarop het gezicht van een man!

balzaktumor 2


De bijzondere vondst staat beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Urology. “De man op de balzak had zijn mond open, alsof hij zelf ook aan ondraaglijke pijn leed”, aldus de onderzoekers. Heel even denken ze getuige te zijn van een bovennatuurlijk verschijnsel. Is het gezicht bijvoorbeeld een teken van de Egyptische vruchtbaarheidsgod Min? Al snel overwint de wetenschappelijke nuchterheid het weer van de verbazing en concluderen ze dat het gewoon om bijzonder toeval gaat.

De tumor bleek trouwens goedaardig en is inmiddels verwijderd.

Maar wie is eigenlijk die vruchtbaarheidsgod Min?

Wikipedia meldt dit over haar: “Min was in de Egyptische mythologie de god die vooral als vruchtbaarheidsgod fungeerde, maar ook de beschermer was van de wegen en de mijnen in de oostelijke woestijn. Min is gemakkelijk te herkennen door zijn stijve fallus die hij soms in de linkerhand houdt. Dit houdt verband met zijn vruchtbaarheidsstatus. In de opgeheven rechterhand houdt hij een vlegel, als koninklijk symbool van macht. Hij wordt weergegeven als een gemummificeerde man en draagt een kroon met twee arendpluimen. De kroon is dezelfde als die van Amon en daarom ook werd hij er in latere tijden mee geïdentificeerd”.

De Egyptenaren tekenden haar zo:

Min

Vergelijkt u haar eens met het gezicht in de balzaktumor. Vindt u dat ze lijkt?