Schaakprijsvraag 2011/12

Schaken

DOE MEE! En win een mooi schaakboek!

Het is kerst en daarom is het ook dit jaar weer tijd de lezer aan het werk te zetten. Zelf zit ik dit jaar achter de fazant, maar in gedachten ben ik bij u. Bij u, o lezer, die hard gaat zwoegen om de zes traditionele opgaven op te lossen.

Diagram kerstpuzzel 2011

Als het niet lukt, denk dan aan de uitspraak van de Amerikaanse psycholoog Robert Lynd: “Er zijn mensen die je willen omarmen omdat het Kerstmis is, maar er zijn ook mensen die je willen wurgen omdat het Kerstmis is”. Heeft u inspiratie nodig denk dan aan het woord van de dichter Baudelaire: “Inspiratie is hard werken”.

Ook dit jaar zijn de zes opgaven gerangschikt naar moeilijkheid: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een ware breinbreker. Geef niet te gauw op. Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen.

De inzendingen moeten voor 1 februari 2011 binnen zijn op de redactie van Het Parool, onder vermelding van: “Kerstpuzzel”. Verstuur uw manuscript zo leesbaar mogelijk. Ook kunt uw oplossingen sturen naar mijn website: www.maxpam.nl. Kijk onderaan bij Boekingen.

Fighting Chess with Magnus Carlsen

De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Voor de drie winnaars zijn er exemplaren beschikbaar van het prachtboek Fighting Chess with Magnus Carlsen, geschreven door Stetsk en Mikhalchishin. De flaptekst luidt: “Partij voor partij ziet de lezer Carlsen sterker en sterker worden. Speciale aandacht geven de schrijvers aan de tekortkomingen in zijn spel die Carlsen heeft moeten overwinnen om te komen waar hij nu staat”.

En dan nu aan de slag!

OPGAVE 1, zie diagram 1.

Diagram1Kerst2011

Zwart dacht met 26. … Pf6-e4 een harde klap uit te delen, maar kwam bedrogen uit. De zet werkt als een boemerang. Hoe is het mogelijke vervolg?

OPGAVE 2, zie diagram 2.

Diagram2Kerst2011

Zwart had zojuist 37. … Lh4-g3 gespeeld en wit dacht nu met 38. Th1xh5+ Kh7-g6 39. Th5-h4 Te8-h8 40. Th4-g4+ het ergste achter de rug te hebben. Of toch niet?

OPGAVE 3, zie diagram 3.

Diagram3Kerst2011

Weer een krankzinnig ogend probleem: wit geeft mat in drie. Vermoedelijk kan de computer het snel oplossen, maar probeer het eerst eens zonder. Wie de stelling en de zetten in gewone taal kan uitleggen, gooit hoge ogen.

OPGAVE 4, zie diagram 4.

Diagram4Kerst2011

Wit maakt  remise, maar niet door meteen te promoveren. De studiecomponist Herbstmann schreef hierover: “In deze opgave wordt een opmerkelijk filosofisch schaakidee ontwikkeld, dat ook voor het praktische spel betekenis heeft. In het schaken  kan het doel niet altijd langs de rechte weg worden bereikt. Integendeel, de omweg is vaak de kortste weg”.

Zet hem op!

OPGAVE 5, zie diagram 5.

Naar deze studie kan ik uren kijken. Je gelooft bijna niet dat het allemaal correct is, maar toch klopt het als een bus. Het zwarte paard lijkt de pionnen tegen te houden, maar toch heeft wit een mogelijkheid om te winnen. Je geeft eens wat weg en dan loopt het vanzelf, of niet.

Diagram5Kerst2011

OPGAVE 6, zie diagram 6.

Diagram6Kerst2011

De zesde opgave in het jaar dat Jan Timman zestig is geworden. Kortom, een echte breinbreker van Timman. Zwart staat op promoveren met zijn doorgebroken pionnen, maar toch heeft wit een verbluffende manoeuvre om de winst naar zich toe te trekken. Wie deze oplost zonder hulp, mag zichzelf grootmeester noemen.

U kan het. Veel succes!

Het Parool, 24 december 2011