Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een nieuw bericht dat voor goddelozen van belang is.

DEBAT DAWKINS VERSUS WILLIAMS

“In de ene hoek, de leider van de Anglicaanse kerk. In de andere, ‘s werelds meest eloquente criticus van religie. Het treffen tussen de Britse aartsbisschop Rowan Williams en de atheïstische wetenschapper Richard Dawkins donderdagavond in Oxford was er een in de klasse van de zwaargewichten”, zo begint het bericht in Trouw over het debat dat Dawkins en Williams hebben gevoerd in het Sheldonian Theatre te Oxford.

Het was een interessant debat, waarin de aartsbisschop zich niet opstelde als een fundamentalist. Hij omhelsde de wetenschap en zelfs de evolutietheorie, waar zo langzamerhand niemand meer omheen kan. Op zijn beurt was Dawkins ook erg beleefd (is hij altijd) en aardig. Hij zei dat hij bestaan van God niet helemaal uitsluit, maar dat hij die kans onwaarschijnlijk klein acht. Christelijke kranten sprongen daar meteen op met koppen als: “Dawkins twijfelt toch een heel klein beetje“. Overigens zei Dawkins daarmee opnieuw wat hij in The God Delusion al had geschreven. In het debat haalde hij zijn eigen ‘atheïsme-schaal’ aan, die loopt van één tot zeven. Hij plaatste zichzelf op 6,9. “De waarschijnlijkheid op een bovennatuurlijke schepper is heel, heel klein, dus laten we zeggen dat ik op 6,9 zit”, zei hij.

Het debat is ook te zien op YouTube:

Dawkins versus Williams 3