Ketter & Geest

HUMAN

ELKE WERKDAG EEN BERICHT DAT VOOR GODDELOZEN VAN BELANG IS

Het is bijna tien jaar geleden dat de KRO het programma Wonderen bestaan uitzond, gepresenteerd door Yvon Jaspers die later tot grote hoogten zou stijgen in Boer zoekt vrouw.

Wonderen zijn voor een katholieke omroep een beetje tricky business. In het katholieke geloof gebeuren rare dingen, dat is waar. Kinderen worden een enkele keer onbevlekt ontvangen en onder bepaalde omstandigheden is 1 + 1 in het katholicisme wel degelijk 3. Maar de katholieke kerk is op haar manier ook een beetje huiverig voor wonderen. Ze bestaan wel, maar de kerk heeft daarin het laatste woord. Zo verspreidt het Vaticaan tegenwoordig een checklist voor Mariaverschijningen, aldus Trouw:

Rooms-katholieke bisdommen zijn wereldwijd geĆÆnstrueerd hoe ze Mariaverschijningen moeten toetsen. Het document adviseert de lokale bisschop om aan de hand van ‘serieus onderzoek’ proberen vast te stellen of de verschijning ‘met op zijn minst grote waarschijnlijkheid’ heeft plaatsgevonden.

Lees hier verder.

De wonderen waarover in Wonderen bestaan werd verhaald, waren een bepaald soort wonderen. Bijna altijd ging het over uitgekomen voorspellingen, over verschijnselen van gelijktijdigheid, over personen die op twee plaatsen te gelijk zijn (bi-lokaliteit), over wonderbaarlijke genezingen, of over beschermengelen die iemand uit een penibele situatie hebben gered.

Over het algemeen waren het wonderen die heel goed in het christelijke geloof passen. Ze zouden zelfs gecontroleerd kunnen worden. Alleen: van controle kwam het nooit! Het was per slot een zomerprogramma. Een leuk verhaal moet je nooit kapot checken, dat weet iedere journalist.

Na bijna tien jaar is er een nieuw poging om op wonderenjacht te gaan. Het stond wederom in Trouw:

SBS wil talentenjacht voor wonderdoeners

Wonderdoeners mogen zich de komende weken melden bij SBS 6: de commerciĆ«le omroep wil in het najaar een spelshow maken over ‘onverklaarbare wonderen’. De meest bijzondere inzending wint een miljoen euro.

Lees hier verder. Het programma heet: Een miljoen voor een wonder. Er is ook een website waar je je als deelnemer kunt opgeven. Omdat het wonder gecheckt gaat worden, voorspel ik dat alle aangemelde wonderen snel door de mand zullen vallen en dat het programma een vroege dood zal sterven, zonder uit zijn eigen graf op te staan.

Hier is de trailer te zien.

Een miljoen voor een wonder 1