Ketter & Geest

HUMAN

ELKE DAG EEN BERICHT DAT VOOR GODDELOZEN VAN BELANG IS

DE MENS ALS ZONNEPANEEL

Je kunt niet leven van de wind. Dat zei mijn moeder altijd, als ik met een slecht rapport thuiskwam en dreigde op te groeien voor galg en rat. Mijn moeder had natuurlijk gelijk, maar kun je wel leven van de zon? Heel wat mensen die in duurzaamheid geloven, hebben een zonnepaneel op het dak voor hun energiebehoefte.

Maar is de mens zelf niet een ook soort zonnepaneel? Leven van alleen de zon is de ultieme vorm van duurzaamheid. Het is geprobeerd, er zijn zelf doden bij gevallen. Het stond in Trouw:

Vrouw overlijdt na dieet van louter zonlicht

Een Zwitserse vrouw is een hongerdood gestorven nadat ze enkel op zonlicht probeerde te leven. Ze zou geïnspireerd zijn door een Indiase goeroe die in een documentaire claimde al zeventig jaar niets gegeten of gedronken te hebben.

Lees hier verder.

De vrouw was een aanhangster van het aanverwante Breatharianism. Breath komt uiteraard van adem – alleen van adem leven. Dus had mijn moeder misschien toch gelijk.

Het bericht verwijst naar Ellen Greve, een aantrekkelijke Australische, die als leermeesters over de wereld trekt en lezingen geeft. Een televisieprogramma, waarin zij haar kunsten wilde tonen, mislukte op de eerste dag. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te zien over Ellen Greve, zoals deze:

Ellen Greve