Teruggevonden scene met Karel van het Reve

Boeken / Cd's / Video's / Media activiteiten

In 1988 had Theo van Gogh het idee om een scene te verfilmen uit De Avonden van Gerard van het Reve.

Karel (Avonden) 2

Diens broer, Karel van het Reve, werd bereid gevonden de rol op zich te nemen van Joop, het personage dat in de roman steeds wordt gepest met zijn kaalheid. Ik zou het rolletje van Frans van Egters spelen.

Voor zover ik mij herinner, werd het scenetje geschreven door Theo, samen met Theodor Holman. Het werd opgenomen in Van Goghs toenmalige appartement op de Nieuwe Zijds Voorburgwal in Amsterdam.

Dave Schrams was erbij als opnameleider.

Karel van het Reve en ik hadden net een rolletje gedaan in de film Loos van Theo van Gogh. Van het Reve speelde een rechter en ik een boef. Het scenetje duurt vijf minuten. Het ziet er amateuristisch uit, maar het was in de tijd dat we wel meer van dit soort probeerseltjes maakten – vooral voor onze lol.

Lang heb ik mij afgevraagd wat er met de scene is gebeurd. Niemand kon hem meer vinden. Zelf vermoedde ik dat de opnameband zich in de verzegelde nalatenschap van Theo van Gogh moest bevinden. Kennelijk is de band nu teruggevonden door Dave Schram van Shooting Star. Hij heeft de scene op YouTube gezet.

Karel (Avonden)

Ach, wat waren wij toen jong! Ik had nog een snor en moest van Theo zo lijzig mogelijk praten.