Alles is seks, stupid!

Columns

Als columnist schrijf je eigenlijk een feuilleton. Berichtte ik vorige week over de rol van de vrouw in Ibsens toneelstuk Nora, deze week werd mijn aandacht opgeëist door de liefdesavonturen van generaal David Patreus. De Amerikaanse en Engelse bladen staan bol van de affaire. Ook serieuze kranten als de New York Times en de Washington Post doen er vrolijk aan mee.

Dat alles onder het mom van: de veiligheid van de staat zou wel eens in het geding kunnen zijn. Dat is ook het mooie van de Verenigde Staten: een buitenechtelijk wip van een gezagsdrager speelt zich meteen af op het wereldtoneel. Jammer dat wij maar zo klein kutlandje zijn.

Waar Nederland mondiaal staat, kun je ook aflezen aan de onbenulligheid van onze affaires. Veel verder dan Jack de Vries zijn wij de laatste jaren niet gekomen. Terwijl zelfs NRC Handelsblad ons dagelijks verblijdt met pikante details over de mails van Paola Broadwell en over de blote bast van een geile FBI-agent, hebben wij maar mondjesmaat mogen meeleven met de avonturen van Jack de Vries. Die beging toch echt een doodzonde: neuken op je werk met een ondergeschikte.

Wat u nog hoe zijn liefje heette?

Ja, Monica Lewinsky, die naam zegt u iets. Maar Melissa Goede is allang uit uw geheugen verdwenen, terwijl De Telegraaf het nog heeft geprobeerd door haar “de manneneter” te noemen. Als er niet iets geks is gebeurd – maar dat lees je dan niet in de Nederlandse bladen – zijn Jack en Melissa sindsdien keurig bij elkaar. Zelf denk ik dat Jack, ondanks zijn escapades, nog steeds in charge had kunnen zijn als hij niet toevallig lid was geweest van een partij die het gezin beschouwt als de hoeksteen van de samenleving.

Alles is seks. Koning, keizer, admiraal, voor de verlokkingen van seks vallen wij allemaal. En laten wij eerlijk zijn: zo’n smakelijke affaire zet ons aan tot gedachten, waarvan ook zelf vinden dat wij zo eigenlijk niet mogen hebben. Gerrit Komrij heeft eens geschreven dat hij, net als iedereen, ‘s ochtends liever wakker wordt naast een mooie vrouw (of jongen) dan naast een monsterlijke wezen met wratten en zweren. Wij worden eerder opgewonden van iets moois dan van iets lelijk, al houd je natuurlijk altijd vreemde kostgangers.

Dus ik begrijp die generaal wel. Kijk naar de foto. Thuis zit zijn echtgenote. Lang geleden is hij verliefd op haar geweest, maar nu ziet ze eruit als opoe. De pan met geschilde aardappelen in haar schoot hoef  je er alleen maar bij te denken. Ondertussen vliegt de generaal in zijn eigen jet de wereld rond en leidt hij sterkste leger op deze aardkloot. En dan meldt zich een aantrekkelijke vrouw, twintig jaar jonger, die met hem wilt joggen. En nog een aantrekkelijke vrouw, ook twintig jonger, en bovendien gezegend met een enorm stel tieten, die volgens de Daily Mail weliswaar niet echt zijn, maar die niettemin de fantasie op hol brengen.

Kent u die rubriek in de Volkskrant: Wat zou u doen?

arab fuck

Heus, alles is seks. Zelf heb ik wel eens gedacht dat wij in het Westen oversekst zijn en dat Arie Slob van de Gristen Unie gelijk heeft als hij zegt dat onze samenleving geobsedeerd is door seks. Maar dan lees ik in Al Arabiya News over een onderzoek naar het bezoek van websites in islamitische wereld. En wat blijkt? In landen als Egypte en Tunesië zijn pornosites razend populair. In de Egyptische top honderd staan zelfs vijf X-rated sites – op plaats 15, 23, 29, 67 en 83.

Kortom, die moslims zijn net zo vies als wij. Wat een opluchting!

Het Parool, 17 november 2012