Belastingbetaler 4x genaaid door het profvoetbal

Invallen

Na een veelbelovend begin brak in de nieuwe coalitie al meteen de pleuris uit over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Verontwaardigde VVD-stemmers roerden zich en de komende weken zal blijken of de PvdA op dit punt de VVD een ontsnapping gunt.

Zorgpremie 2

Dat zal niet eenvoudig zijn, want zodra de PvdA sterk staat gaat de arrogantie opspelen als een likdoorn in een nauwe schoen. De PvdA is een doorgewinterde bestuurspartij, die goed kan onderhandelen; dat wordt dus een heel gevecht. Het zou zo maar kunnen dat boel snel uit elkaar spat. Als de Jamie Olivers van de PvdA nog even wachten met het voorkoken van Pieter Hilhorst tot de nieuwe wethouder, kan Lodewijk Asscher zo weer terug naar Amsterdam.

Bezuinigen betekent altijd verzet bij groepen en instellingen die worden getroffen. Extra bezuinigen betekenen dat het verzet verder zal aanzwellen. Zo komt de publieke omroep in het nauw, omdat nog eens honderd miljoen moet worden ingeleverd. Henk Hagoort, baas van die omroep, heeft luid gekreund. Volgens hem zullen de bezuinigingen dit keer “ten koste gaan van de programma’s”. De omroepen moeten keuzes maken. Neem de KRO. Die omroep maakt nu Spoorloos, De Reünie en Boer zoekt vrouw. Voor alle drie is geen geld meer, aldus Hagoort.

Inderdaad, een enorme maatschappelijke ramp!

PSV grond

Toch kan de publieke omroep best snijden in de programma’s. Veel sport kan zo worden afgestoten, te beginnen met de besmette Tour de France. Volgens Hagoort kost sport de kijker van 70 cent per maand, maar ik ben geneigd hem niet te geloven. Zo lang geheim blijft wat de publieke omroep betaalt aan uitzendrechten – zogenaamd om de onderhandelingspositie niet te verzwakken – vermoed ik dat dat maandelijkse bedrag veel hoger uitvalt.

Wist u trouwens dat u, als belastingbetaler, vier keer wordt genaaid door het profvoetbal? Wist u dat die jonge knulletjes in hun voetbalbroekjes tonnen verdienen via uw portemonnee?

In de eerste plaats door de belachelijk hoge bedragen voor uitzendrechten. In de tweede plaats door half corrupte constructies die met gemeenten worden opgezet om de schulden van de voetbalclubs over te hevelen. Zo kocht de gemeente Eindhoven de grond onder het PSV-stadion. Waardeloze grond, die niets oplevert zo lang dat stadion erop staat. En met het geld kocht PSV weer dure spelers, die de club zich eigenlijk niet kan veroorloven. In de derde plaats moet de belastingbetaler ook nog opdraaien voor de kosten die politie en justitie maken bij de bestrijding van hooligansgedrag en voetbalvandalisme.

Maar dan zijn wij er nog niet. Een voetbalclub als Real Madrid heeft een schuld van bijna een miljard euro. Aan wie heeft Real die schuld? Aan Spaanse banken, van wie er een groot aantal in moeilijkheden verkeren. Met andere woorden: als die Spaanse banken vanuit Brussel worden ondersteund met miljarden, dan betaalt u als belastingbetaler mee om ervoor te zorgen dat Christiano Ronaldo bij Real honderd miljoen per jaar kan verdienen.

Zo wordt u vier keer uitgeschud en dan heb ik nog niet eens over de talloze blessures in de profsport. Die worden grotendeels behandeld in ziekenhuizen, die weer worden gefinancierd uit de algemene middelen. En dan wil die Michael van Praag ook nog eens in Europa een aparte financiële status voor voetbalclubs – scheer je weg!

Het is van de coalitie  verstandig geweest om af te zien van de Olympische Spelen, nu alleen nog het profvoetbal aanpakken. En wat Studio Sport betreft: maak Tom Egbers hoofdredacteur van een kleine redactie, en sluis de rest door naar de commerciëlen. Dan kan de KRO Spoorloos, De Reünie en Boer zoekt vrouw blijven maken, en de VPRO ook nog eens Tegenlicht.

Het Parool, 3 november 2012