Ketter & Geest

HUMAN

DE MENS IS JALOERS OP HET DIER

Schopenhauer is misschien wel de eerste filosoof die is opgekomen voor de rechten van het dier. Hij beweerde dat de mens in diepste wezen jaloers is op het dier, omdat het dier zich kan wentelen in zorgeloosheid. Zie hoe mooi een hond kan slapen, zonder dat hij denkt aan de rampen uit het verleden of aan de rampen die nog moeten komen. Waarom dacht je dat lammetjes zo vrolijk in de wei dartelen, terwijl de slager al zijn keus heeft gemaakt?

Schopenhauer

Met enthousiasme schrijft Schopenhauer ergens over de hond die een Britse landlord, zijn eigen baas aanvalt, en een arm afbijt. Net goed, moeten wij dieren maar niet zo kwellen.

Op het islamitisch Offerfeest gaan heel wat dieren eraan. Tienduizenden, alleen al in Nederland, aldus dit bericht op Nu.nl.

Niet erg prettig om zoiets te lezen, maar in islamitische kring gaan er intussen stemmen op om een einde te maken aan de bloedbaden die er worden aangericht. Zo stond in Trouw:

Turkije ruziet over ‘het verbond van bloed en religie’

In Turkije groeit het verzet tegen het slachten van dieren voor het Offerfeest. Niet alleen dierenactivisten tekenen protest aan tegen dit ‘verbond van bloed en religie’, maar ook vooraanstaande Turkse islamgeleerden.

Ieder jaar wordt het tafereel miljoenen keren herhaald in de Turkse straten: als de slagers hun messen in de kelen van de schapen en de koeien zetten, proberen de dieren eerst kreten uit te slaan.

Lees hier het hele bericht.

Dat alles zou Schopenhauer zeer hebben verdroten. Maar wat hij in de Volkskrant kon lezen, zou zijn instemming hebben weggedragen.

Offerkoe doodt islamitische slager

Een koe in doodsangst heeft in de Gazastrook een slager gedood die het dier voor het Offerfeest wilde slachten. Dat heeft een woordvoerder van de gezondheidsdiensten zaterdag gezegd.

Lees hier het hele bericht.

Wilt u ook zo graag vegetariƫr worden, maar lukt het u nooit?