Ketter & Geest

HUMAN

Elke werkdag een bericht dat voor goddelozen van belang is.

Af en toe belt Dries van Agt mij op, meestal om me te complimenteren met een of ander stukje. Ik denk dat de oud-premier met het klimmen der jaren wat eenzaam wordt en dat hij daarom – ongeveer zoals Bernhard op latere leeftijd – contact begint te zoeken met mensen in de media.

Wij praten wat en eind van het gesprek zegt Van Agt dan dat wij het “over die andere zaak volkomen oneens zijn, mijn beste” – of woorden van gelijke strekking. Ik hoor het zwijgend aan, want ik weet onmiddellijk waar hij het over heeft: over Israel.

De laatste jaren wordt Van Agt steeds extremer in zijn opvattingen ten aanzien van dit probleem. Soms denk ik wel eens voorzichtig dat hij een beetje gaga aan het worden is. Neem het volgende bericht op Kerknieuws, die het overnam van De Telegraaf, die het niet op de site heeft staan:

‘Anti-Israelische toespraak Van Agt’

De Telegraaf schrijft dat oud-premier Dries van Agt donderdag een anti-Israëlische toespraak heeft gehouden en daarbij het bestaansrecht van Israël heeft afgewezen.

De krant noemt Van Agt een ‘pro-Palestijnse activist’ en schrijft verder dat hij heeft gesuggereerd dat na de Tweede Wereldoorlog een deel van Duitsland had moeten worden ingeruimd als Joodse staat.

Lees hier verder.

Volgens De Telegraaf kreeg Van Agts opmerking, gedaan in het museumpark Orientalis bij Nijmegen, veel bijval van het publiek – vooral bij moslims.

Federatief Joods Nederland (FJN), een organisatie die er al even weinig van begrijpt als Van Agt zelf, heeft inmiddels aangifte gedaan. Aldus Trouw. U kent de frase wel: u mening mag verachtelijk zijn, ik wil sterven voor uw recht die te mogen uiten, enzovoort. Veel kans zal de klacht niet hebben.

De vraag die bij mij opkwam, was: waar in Duitsland had men de Joden direct na de oorlog een eigen staat moeten geven?

In Beieren? Rondom Dachau bijvoorbeeld?

Joden in Duitsland 2
(Tekening: Gregorius Nekschot)

Zelf weet ik wel zeker dat nog weinig overgebleven Joden toen maar heel weinig zin hadden om in Duitsland te blijven. Lees bijvoorbeeld Hollands Glorie van Jan de Hartog.

Ik heb trouwens een beter idee. Waarom heeft men direct na de Holocaust het Vaticaan niet aan de Joden gegeven?

De roomse kerk heeft nooit iets voor de Joden gedaan. Antisemitisme zit het katholieke geloof ingebakken en onomstotelijk is bewezen dat het Vaticaan hoge nazi’s heeft helpen ontsnappen naar Zuid-Amerika. Rome heeft een prettig klimaat, beter dan het droge keel klimaat in de Palestijnse woestijn. Toch jammer dat wij de geschiedenis niet kunnen terug draaien.

Human, 9 november 2012