Mooie prijzen! Doe mee aan de Parool-schaakpuzzel 2013

Schaken

In de laatste schaakrubriek van het jaar is het weer tijd de lezer aan het werk te zetten. Zelf hef ik het champagneglas, maar in gedachten ben ik bij u. Bij u, o lezer, die hard gaat zwoegen om de zes traditionele opgaven op te lossen.

Schaakpuzzel 2012

Als het niet meteen lukt alle oplossingen te vinden, denk dan aan het Chinese spreekwoord: “Voor de haas en de slak is het op dezelfde dag Nieuwjaar”. En natuurlijk aan het meest leugenachtige gezegde: “Meedoen is belangrijker dan winnen”.

Ook dit jaar zijn de zes opgaven gerangschikt naar moeilijkheid: we beginnen met de makkelijkste en eindigen met een ware breinbreker. Geef niet te gauw op.

Ook bij een fout blijft u kanshebber voor de prijzen. De inzendingen moeten voor 4 februari 2013 binnen zijn op de redactie van Het Parool, onder vermelding van: “Nieuwjaarsschaakpuzzel“. Verstuur uw manuscript zo leesbaar mogelijk. Ook kunt uw oplossingen sturen naar mijn website: www.maxpam.nl. Kijk voor het verzenden onderaan de pagina bij Boekingen.

De jury bestaat slecht uit één persoon, namelijk ik, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Voor de drie winnaars zijn er exemplaren beschikbaar van het bijzondere boek A Psychobiography of Bobby Fischer van J.Ponterotto. Of alles waar is wat daar in staat, daarvoor steek mijn hand niet in het vuur, maar opmerkelijk zijn de gedachtespinsels van de auteur wel. Bobby Fischer, psychologisch verklaard, welke schaker wil daar niet over lezen?

En dan nu aan de slag!

OPGAVE 1:

Diagram1 Nieuwjaarspuzzel  2012

In deze stelling deed wit 1. Pc3xd5, waarmee hij ogenschijnlijk een pion veroverde. Maar er zaten voor beide partijen wat addertjes onder het gras. Was het verloop gunstig voor wit of voor zwart?

OPGAVE 2:

Diagram 2 Nieuwjaarsprijsvraag 2012

Deze stelling heeft een tijdje midden in de belangstelling gestaan. Het ziet er bijzonder somber uit voor wit, maar hij is aan zet. Hoe weet hij niet alleen alle dreigingen te pareren, maar ook nog een dodelijke tegenaanval in te zetten?

OPGAVE 3:

Diagram 3 Nieuwjaarspuzzel 2012

Dit is geen positie die u in een echte partij zult aantreffen. De opdracht van dit probleem luidt: wit geeft mat in drie. Het achterliggende thema is ooit door Samuel Loyd bedacht.

OPGAVE 4:

Diagram4 Nieuwjaarspuzzel 2012

Een grappige studie, die er simpel uitziet. Maar zo simpel is het niet, want de volgorde der zetten blijkt van groot belang te zijn. Opgave: hoe maakt wit remise?

OPGAVE 5:

Diagram5 Nieuwjaarspuzzel 2012

Nog een studie, waarin wit remise moet zien te maken. De zwarte c-pion staat op promoveren, maar dat lijkt eenvoudig te verhinderen. Maar dan komt zwart ineens weer met een pointe, die winnend lijkt. Het thema is: de positionele remise. Meer zeg ik niet.

OPGAVE 6:

Diagram6 Nieuwjaarsprijsvraag 2012


De laatste opgave is een ode aan de Britse grootmeester John Nunn, de kampioen van het probleem oplossen. Maar Nunn lost niet alleen problemen op, hij bedenkt ze ook zelf. Opgave 6 is daar een mooi voorbeeld van. Mat en pat lopen hier op een prachtige wijze door elkaar. Wie deze oplost zonder hulp, mag zichzelf grootmeester noemen. Wit speelt en wint.

Maar wanhoop niet. U kunt het. Veel succes!

Het Parool, 29 december 2012