Kijkcijferkanonnen zwijgen nooit meer

Beweringen en bewijzen

De wereld staat in brand. Overal wordt gevochten. In Irak en Syrië vinden bombardementen plaats, in de Oekraïne zijn massagraven gevonden, in Nigeria worden schoolmeisjes ontvoerd , in Mexico woedt een drugsoorlog en in Gaza is men nog bezig met puin ruimen.

 

Dikke Bertha

 

Toch zal het niemand zijn ontgaan dat ook in Nederland een burgeroorlog aan de gang is: een oorlog om kijkcijfers. Het nieuwe seizoen is maar net begonnen, of de strijd is al ongemeen hard en meedogenloos. De partijen strijden op leven en dood. De publieken tegen de commerciëlen. De publieken onderling en de commerciëlen onderling. Netflix tegen UPC.

De netten tegen de netten. NPO 1 tegen NPO 2, RTL tegen SBS, live tegen uitzending gemist, internet tegen de betaalmuur, programma’s tegen programma’s, Jeroen Pauw tegen Humberto Tan, Heel Holland bakt tegen Jamie Oliver, Sterren springen tegen Sterren dansen, netmanagers tegen omroepbazen, enzovoort. Deze burgeroorlog is inmiddels zo ingewikkeld geworden dat bijna niemand meer begrijpt waar het over gaat.

Om zelf ooggetuige te kunnen zijn, begaf ik mij naar het slagveld en sprak met zoveel mogelijk strijdende partijen. Ik moest daarbij voorzichtig te werk gaan, want voor je het weet, word je gekidnapt en ben jezelf onderdeel van het gevecht geworden. Een ontvoerde verslaggever levert altijd een mooi verhaal op en ook nog eens een mooi plaatje als hij wordt onthoofd. En natuurlijk hoge kijkcijfers.

De eerste die ik aantrof, was SBS-programmadirecteur Remko van Westerloo. Hij zat in een schutterputje en terwijl de granaten overvlogen, ging ik naast hem zitten. “Wij hebben het de laatste tijd erg moeilijk gehad”, zei hij met zijn helm nog op, “maar het gaat langzaam beter en ik durf mij nu voor het eerst in lange tijd weer naar buiten te wagen. Met The Voice hebben wij een slag verloren, maar nog niet de oorlog. Wij zijn nu aan het hergroeperen met Surprice Surprice en Hollands Beste Bloemstylist. Vooral dat laatste programma slaat erg aan bij vrouwen en wij overwegen dit kijkcijferkanon met SBS9 helemaal in stelling te brengen door het een eigen zender te geven. Daarmee knallen wij Sterren Schikken Bloemen van RTL compleet van de aardbodem”.

Patty Brard

Toen moesten wij even bukken voor een van de vele blindgangers die overvlogen. Van Westerloo zette zijn helm weer recht en vervolgde: “En dan hebben wij natuurlijk nog ons geheime wapen. Patty Brard, onze eigen Dikke Bertha! Ik geef toe dat Patty’s Big Fat Ibiza Wedding niet gebracht heeft wat wij ervan hadden verwacht, maar dat kwam omdat het offensief te vroeg is ingezet en de verbindingslijnen te lang werden. Ik voorspel dat Patty’s Big Fat Ass een enorme kraker wordt. Het wordt momenteel opgenomen in een geheime loods aan de Oostzee, maar verder kan ik er nog niets over zeggen”.

Ik verliet het schuttersputje en kroop verder door het kijkcijferlandschap. In een loopgraaf, aan de andere kant van de heuvel, trof ik RTL-programmadirecteur Erland Galjaard aan. Hij rookte een grote sigaar en zat er welgemutst bij. Af en gaf hij een draai aan een Stalinorgel , waarmee duizend ponders kunnen worden afgevuurd. “Van hier af houden wij ze onder schot”, zei hij tevreden, “ze kunnen geen kant meer uit”.

Hij reikte mij zijn verrekijker aan en wees naar kazemat in de verte. Eerst zag ik niets, maar toen herkende in de spleet van het beton het gezicht van NPO-baas Frans Klein. Hij zat er bedremmeld bij en keek gekweld. “Je moet vanavond terugkomen voor de Late Night Show”, zei Galjaard, “dan blaast Humberto ze met dubbele cijfers de tent uit. Gisteren stond hier ineens een boodschapper met een witte vlag, die kwam vragen of ik het zaakje bij de publieken wil overnemen. Maar ik kijk wel uit, voor de Balkenende-norm trek ik nog niet eens de deksel van mijn laptop open”.

Omdat het geknal steeds heviger werd, besloot ik terug te kruipen. Onderweg stuitte ik opeens op een groot kruis, waaraan een man was opgehangen. Spijkers waren door zijn handen en voeten geslagen. Om zijn nek hing een bordje waarop geschreven stond dat hij de onderzoeker was, die had vastgesteld dat veel televisie kijken kinderen belemmert in hun ontwikkeling, dat samen televisie kijken slecht is voor je relatie en dat over het algemeen geldt: hoe meer televisie je kijkt hoe dommer je wordt. Ook schreef hij dat veel tv-kijken slecht is voor het sperma. Ik zag dat zijn ballen waren afgesneden.

Inderdaad, het is oorlog.

de Volkskrant,  1 oktober 2014