Heel de publieke omroep bakt ze bruiner

Beweringen en bewijzen

Het moet voor de omroepbazen de ultieme belediging zijn geweest dat staatssecretaris Sander Dekker uitgerekend het Veronicaschip had uitgezocht om er zijn nieuwe plannen voor het publieke bestel te presenteren. Volgens een verslag in deze krant sprak de staatssecretaris glunderend van “een legendarische plek, omdat hier vijftig jaar geleden werd gerammeld aan de poorten van het bestel”.

Veronica2

Inderdaad legendarisch, want er werd hier niet alleen aan de poort gerammeld, vanuit deze heilige plek werden ook bomaanslagen beraamd die de concurrentie tot zwijgen moest brengen – dat alles onder de bezielende leiding van Veronica-eigenaar Bull Verwey, de ene helft van Bull Super en Hiep Hieper. Ik bedoel maar: het is altijd mooi meegenomen om een staatssecretaris te hebben met veel historisch besef.

Historische gebeurtenissen vinden vaker plaats in een vervoermiddel. Aan het zure gezicht van Henk Hagoort tijdens de bijeenkomst viel af te lezen dat hij zich gevoeld moet hebben als Matthias Erzberger, die op 11 november 1918  de Duitse overgave moest tekenen in de beroemd geworden treinwagon van Compiègne. En wij weten allemaal wat daarvan gekomen is. Door rancune en wrok geleid zou het Duitse volk enkele decennia later hard terugslaan. Hitler liet de treinwagen op dezelfde plaats in het bos terugzetten en op 22 juni 1940 was het de beurt aan de Franse generaal Charles Huntziger om een vernederende handtekening te zetten.

Compiegne

 

Behalve een ijzeren decoratie met daarop de woorden “Wagons-Lits” is niets meer over van het treinstel, maar het laat zich raden dat de staatsecretaris nog veel met Hagoort te stellen krijgt. Ik voorspel een machtsstrijd met tegenwerking en sabotage, die nog lang kan gaan duren. Mij zou het in elk geval niet verbazen als over 22 jaar in het Veronicaschip weer een persconferentie wordt belegd, waarop de danmalige omroepbaas van dienst glunderend zal vertellen hoe men destijds die staatssecretaris Sanders heeft weggewerkt en hoe godzijdank sindsdien alles bij het oude is gebleven.

Het belooft een strijd der giganten te worden. Henk Hagoort op de barricade voor de publieke omroep, dat heb ik altijd onbehaaglijk gevonden. In de tijd dat de hij nog baas was de EO liet hij uit een natuurserie van David Attenborough alle verwijzingen naar de evolutie schrappen, omdat hij “zich niet kon voorstellen dat de mens van de aap afstamt”. En zo’n man is later voorzitter van de hele publieke omroep geworden. En niet voor één jaar, maar minimaal voor een jaar of tien. Heus, die Sander Dekker is al lang verdwenen als Henk Hagoort bij de publieke omroep nog de scepter zwaait.

De grote medestander van Hagoort is Jan Slagter van de omroep MAX. Het is met het publieke bestel als met een godsdienst: de late bekeerlingen zijn altijd het fanatiekst. Sinds Slagter in 2005 met uitzenden mocht beginnen, is er niemand geweest die het publieke bestel zo trouw heeft verdedigd. Toch is het vreemd. Hoewel zijn omroep mijn naam draagt en ook nog eens geacht wordt speciaal voor mij, als doelgroep, in het leven te zijn geroepen, heb ik nog nooit één programma van MAX gezien, waarvan ik werkelijk dacht dat het voor mij was gemaakt. Veel pensionado’s in Marbella op zoek naar een appartementje, geheugentraining voor bejaarden waarvan nog nooit is aangetoond dat het helpt, en natuurlijk de pièce de résistance: Heel Holland Bakt.

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat Heel Holland Bakt een commercieel programma is, dat wordt gesponsord door dr. Oetker, dr. Vogel of dr. Organic. Maar nee, het is een programma van de publieke omroep. In De Wereld Draait Door verdedigde Slagters kompaan Hagoort wat bleekjes het programma door te wijzen op het educatief karakter: amusement waarvan je leert bakken. Maar al te waar!

Overigens wordt Heel Holland Bakt gewoon uitgebaat door dr. Albert Heijn (eredoctoraat universiteit Utrecht), zogenaamd omdat Jan Slagter de kleine lettertjes in het contract niet heeft gelezen. Terwijl ik nog zo tegen die oudjes van MAX heb gezegd: neem nou bril als je het niet meer van dichtbij kunt zien. Enfin, daarom sponsoren wij nu met onze belastingcenten De Heel Holland Bakt Citroentaart – lees maar na in Allerhande.

Sander Dekker gaat zijn best doen om de publieke omroep te herleiden tot zijn kerntaken. Dat hij de voetbalrechten, inclusief Jack van Gelder, ook daartoe rekent doet het ergste vrezen, maar voor de rest verdient de staatssecretaris onze steun. En de TROS kan net zo goed worden opgeheven. Let op: die gaan het hardste schreeuwen.

de Volkskrant, 15 oktober 2014