De beste wensen

Columns

Graag wil ik op deze laatste dag van het jaar mijn beste wensen overbrengen voor 2015. Allereerst een gelukkig nieuwjaar voor God, die volgens Emanuel Rutten en Jeroen de Ridder van de Vrije Universiteit wel degelijk bestaat en in wie met al onze rationaliteit kunnen geloven. Geweldig! Ik verheug me er nu al op hoe God alle slechtheid uit de wereld zal verbannen.

Mijn beste wensen ook voor president Obama in zijn strijd tegen president Poetin. May the best man win. Laat die roebel nog maar eens flink zakken, dat zal die Russische homohaters leren. Verder een zalig 2015 voor al die missionarissen en zendelingen, die naar de Islamitische Staat reizen om de inwoners van het Kalifaat te bekeren. Een urbi et orbi voor paus Franciscus, die zal weigeren om oorlogspaus Pius XII heilig te verklaren en die de wereld zal verbazen door te pleiten voor geboortebeperking. Antoine Bodar zal zijn kantoor op het Vaticaan moeten ontruimen voor een abortuskliniek.

Een voorspoedig 2015 toegewenst aan Mark Rutte. Dat hij ook in het nieuwe jaar een expert moge blijven in dilemma’s, paradoxen en spagaten. Een gelukkig uiteinde voor de VVD. Schijt op zzp’er en verwerp de vrije dokterskeus. Een gelukkig uiteinde ook voor de PvdA, maar verruil Diederik Samson wel op tijd voor Lodewijk Asscher en laat Felix Rotenberg de argumenten daarbij vast uit zijn hoofd leren.

Een gelukkig nieuwjaar voor Trouw, misschien wel de slechtste krant van Nederland. Een fijne jaarwisseling ook voor alle hoofdredacteuren die gaan uitleggen dat hun krant beter wordt dankzij “meer met minder”. Ook wil ik Churchill in het hiernamaals de beste wensen overbrengen, nu bekend is geworden dat zijn schoonzus in 1907 vreesde dat hij zich zou bekeren tot de islam. Een jonge man doet vreemde dingen, maar in hoofdstuk 4 van zijn Nobelprijswinnend boek Second World War (1949) omschrijft Churchill Mein Kampf  als “de nieuwe Koran”:  turgid, verbose, shapeless, but pregnant with its message”. Dat kun je vertalen met: opgeblazen, breedsprakig, vormloos, maar zwanger van zijn eigen boodschap.

Een voorspoedig jaar trouwens voor al degenen die vinden dat de islam “er niets mee te maken heeft”, dat je “antisemitisme in zijn tijd moet zien” en dat “ze daar in andere culturen heel anders naar kijken”. Raoul Castro, broer van Fidel en baas van Cuba, ik wens u vooral standvastigheid toe, ook voor de komende 56 jaar: “No Pasaran!”. Moge God, wiens bestaan onlangs op de VU bewezen is, u spoedig in zijn armen opnemen.

Dat ook in 2015 de zegen neerdalen op alle koene strijders tegen het cynisme, want Bert Wagendorp heeft gelijk dat cynisme nergens toe leidt. “Een cynicus”, heeft de grote Amerikaanse journalist H.L. Mencken eens gezegd, “is iemand die als hij bloemen ruikt, om zich heen kijkt waar de kist staat”.

Ik heb nu de leeftijd bereikt dat ik uit zelfbehoud geen begrafenissen meer bezoek.

Billenballon 2

Mijn beste wensen in het nieuwe jaar ook voor alle strafpleiters van Nederland. Dat ze in 2015 nog meer op televisie moge komen! Ik wens u een eigen zender toe, waarop 24 uur lang alleen maar advocaten aan het woord komen. Rechtbank TV, nog meer voor mannen! Verder wens ik alle Volkskrantlezers een prachtig billenjaar 2015 toe. Mooie billen, met zo’n string door je spleet, moeten niet alleen in V staan, maar ook binnenin en op de voorpagina. De vrouw (Wieteke van Zeil) die de bijgeleverde tekst van de billenspecial heeft geleverd, opdat wij mannen er vooral niets verkeerds bij denken, wens ik bovendien een opwindend 2015 toe.

Verder wens ik alle senatoren in de Eerste Kamer nog meer bijbaantjes en lobby’s toe. Dat 2015 helemaal in teken zal staan van “voeling houden met maatschappij”. Dan weten wij stomme kiezers tenminste helemaal zeker dat er in de senaat geen enkele onafhankelijke beslissing meer worden genomen. Daarom in het bijzonder ook een zalig en een gezegend nieuwjaar toegewenst aan de kersverse CDA-senator Niek Jan van Kesteren, die in de Eerste Kamer namens de werkgevers het algemeen belang gaat behartigen.

Veel heil en zegen voor Onno Hoes en tekkel Messi, opdat er ook in 2015 weer veel over hen geschreven moge worden. Van sommige onderwerpen wil je alles weten. En denk aan de eerste vondeling die in het luikje van Papendrecht werd neergelegd. Een gelukkig nieuwjaar ook voor Alexander Münninghof die met De stamhouder het beste Nederlandse boek van 2014 heeft geschreven. Kortom, de beste wensen voor u allen!

de Volkskrant, 31 december 2014