Boeken

Max Pam (1946) is een onafhankelijke journalist die columns, essays en andersoortige artikelen schrijft voor de Volkskrant, Het Parool, Binnenlands Bestuur en Hollands Maandblad. Hij is bovendien columnist van het televisieprogramma Buitenhof en was twaalf jaar literair criticus van HP\De Tijd. In 1994 kreeg hij de Audax Columnistenprijs. Voor Het Parool verzorgt hij een wekelijkse schaakrubriek. Hij vindt Garri Kasparov een grotere schaker dan Bobby Fischer.

Hij schreef verschillende boeken, onder meer over wetenschap en schaken (samen met Jan Timman). Enkele boektitels: Van dichtbij is niets volmaakt, God dobbelt niet, De Columnist, De zuiverste liefde is die tussen de man en zijn paard, De onderzoekers van de oorlog en zijn satirische roman De Herenclub. In 2004 verscheen bij Prometheus zijn boek Het ravijn, autobiografie van de angst, dat een bestseller werd en inmiddels is verfilmd. Een grote selectie uit zijn journalistieke werk is in 2005 ook bij Prometheus uitgekomen: De armen van de inktvis. Voor de Bezige Bij stelde hij een bloemlezing samen uit het polemische werk van Willem Frederik Hermans, getiteld Niet uit kwaadaardigheid.

In 2009 verscheen onder de titel Het Bijenspook een bundel verhalen en essay’s, die over het algemeen zeer lovend is besproken.

Samen met beeldend kunstenaar Jeroen Henneman en regisseur Theo van Gogh maakte hij voor AT5 en RTL5 een serie televisieprogramma’s De Woestijn Leeft over architectuur. Henneman en Pam kregen daarvoor de Heemschut Publieksprijs. Voor de Humanistische Omroep bedachten en speelden zij de satirische televisieserie De bovenwereld. Ook was Max Pam een aantal jaren eindredacteur van het VPRO-televisieprogramma Zomergasten.

Voor de NPS-televisie maakte hij een aantal tv-documentaires, onder meer over beeldend kunstenaar Wim T. Schippers, schaker J.H. Donner en schrijfster Hella Haasse. In november 2005 zond de NPS het tweeluik uit: Willem Frederik Hermans, een overgevoelige natuur. Max Pam is een groot liefhebber van het werk van Hermans. Al enige tijd werkt hij aan een boek over Theo van Gogh, met wie hij bevriend was. Het is een project dat enige jaren in beslag neemt.

Momenteel schrijft hij elke donderdag op de Forumpagina van de Volkskrant een rubriek onder de titel: Beweringen & bewijzen. Deze titel is ontleend aan een essaybundel van Jacques de Kadt, die door Max Pam wordt beschouwd als een helderste politieke denkers van de twintigste eeuw.