Pedopriester uitgezet, moordenaars en Parkinsonwonder

HUMAN

Ook deze week weer een keur aan interessante berichten, waaronder het volgende ANP-bericht. Twee jaar geleden ben ik begonnen met het verzamelen van berichten over kindermisbruik door geestelijken en op een gegeven moment denk je dat je alles wel zo’n beetje hebt gehad. Maar dan komt er toch weer iets nieuws.

Belgie zet pedopriester uit.

De Belgische autoriteiten hebben woensdag een pedofiele priester het land uitgezet die zich jarenlang vergreep aan Eskimo-kinderen. De pater uit België, die de Canadese nationaliteit heeft, wordt in Canada opnieuw verdacht van seksueel misbruik van minderjarigen.

alt


Dat meldden Vlaamse media. De geestelijke Eric Dejaeger was begin januari opgepakt, omdat hij illegaal in België verbleef. Hij hield zich jarenlang schuil bij collega’s in Blanden bij Leuven.

Dejaeger misbruikte acht jongens en meisjes toen hij als missionaris in Canada werkte. Hij werd er in 1990 veroordeeld tot vijf jaar cel, maar kwam na achttien maanden vrij. Toen er in 1995 nieuwe klachten tegen hem werden ingediend, maakte hij zich uit de voeten naar België. Misbruik van Eskimokinderen. De paters lijken op ijsberen, in de evolutie langzaam verdreven naar de randen van de wereld. Alleen op Noordpool waren ze nog veilig. Nu het doek voor de paters is gevallen op de internaten en in de kloosters, is het jachtterrein verschoven naar het uiterste noorden. Maar wat hierna?

Van de Afghanen heeft 92% nog nooit van 9/11 gehoord

Afgelopen week verscheen het volgende rapport :

92 percent of Afghan Men Have Never Heard of 9/11 Attacks. Paul Wachter van AOL noteerde: It’s been nearly a decade since the United States invaded Afghanistan in response to 9/11, President Barack Obama has said U.S. troops will remain there for at least another four years, and a new report indicates that a vast majority of men in the key southern provinces of Afghanistan have never heard of the Sept. 11 terrorist attacks. The report, by the International Council on Security and Development (ICOS), found that 92 percent of 1,000 men surveyed in Helmand and Kandahar provinces — where the military surge against the Taliban has taken place — have no knowledge of the 2001 attacks.

alt


In a war for the hearts and minds of Afghans, this presents a serious impediment to U.S. goals. “The lack of awareness of why we are there contributes to the high levels of negativity toward the NATO military operations and made the job of the Taliban easier,” said ICOS President Norine MacDonald. As the war enters its 10th year, the study only adds to the doubts about its ultimate outcome. Violence is at an all-time high, the American-backed Afghan government is mired in corruption and the Taliban controls large swathes of the country. And while military commanders are lauding a new heavy tank deployment, they may have forgotten that tanks are the lasting image of the Sov iet occupation of Afghanistan, which ended in colossal failure.

Zoiets doet je opnieuw afvragen: wat hebben wij daar te zoeken? Moeten onze soldaten sneuvelen voor Afghanen die totaal geen idee hebben. Lees ook mijn column: The White Man’s Burden.

Moordenaar is een held op Facebook

Onlangs werd in Pakistan de gouverneur van Punjab vermoord door zijn eigen lijfwacht. De gouverneur, een van de laatste liberale krachten in Pakistan, kwam op voor een christelijke vrouw, die ter dood is veroordeeld omdat zij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. De aanklacht is op niets gebaseerd, fundamentalisten eisen niettemin steniging van de vrouw. In De Pers stond er dit over:

alt

(Hier zien wij de moordenaar vrolijk kijken, vlak na zijn daad)

Of Facebook-oprichter Mark Zuckerberg het nou leuk vindt of niet, bewonderaars van de lijfwacht en moordenaar van Salman Taseer, de dinsdag gedode gouverneur van de Pakistaanse provincie Punjab, hebben op zijn website verschillende accounts voor de gearresteerde commando van de Elite Politie aangemaakt. Het loopt storm met steunbetuigingen. ‘Wij staan achter je, Malik Mumtaz Qadri’. Je vriendin Samra Zahid is trots op je.

Malik Qadri is, zegt hij zelf,‘slaaf van de profeet Mohammed.’ De liberale Taseer, prominent lid van de PPP, de Pakistaanse Volkspartij, moest dood omdat hij de afgelopen tijd fel campagne voerde tegen de onder dictator Zia ul-Haq ingevoerde blasfemiewet.

Wie de islam beledigt wordt volgens deze wet ter dood veroordeeld, zoals de 39-jarige Asia Bibi. Zij wacht tot ze wordt opgehangen. Volgens tegenstanders wordt de wet gebruikt om minderheden als de christenen (12 procent van de bevolking) te treffen. En dat dan vooral in Taseers Punjab. Bibi is christelijk en Taseer deed pogingen haar vrij te krijgen.

Dat viel dus niet in goede aarde bij fundamentalistische moslims. Afgelopen weekend nog demonstreerden religieuze partijen tegen Taseers acties. Hij wist dat zijn leven gevaar liep. Taseer, ook uitgever van de Engelstalige krant Daily Times (‘a new voice for a new Pakistan’) twitterde op Oudjaarsdag: ‘Ik sta onder enorme druk om op te geven. Doe ik niet. Al ben ik de laatste man.’

Volgens de officiële versie werd hij met negen kogels van dichtbij gedood, nagenoeg precies drie jaar na de vorige (onopgeloste) politieke moord op de toenmalige PPP-leider, Benazir Bhutto. In de onofficiële versie, die van ziekenhuispersoneel, heeft Taseer 26 kogelverwondingen.

Negen of 26 kogels, dat is hoe dan ook knap van Qadri, met een hele batterij andere bewakers om Taseer heen. Het verhaal luidt dat hij zich als vrijwilliger had aangemeld voor de job op dinsdag. Hij zou zijn teamgenoten hebben verteld van zijn plannen en hebben afgesproken dat zij niet op hem zouden schieten. Hij zou zich direct overgeven. Hetgeen precies zo geschiedde. Dat doet de vraag rijzen of Malik solo heeft gehandeld of lid is van een militante groepering.

Dat laatste zou betekenen dat het Pakistaanse leger en de politie zijn geïnfiltreerd. En dat de aanslag vooral is bedoeld om de heersende onrust tussen christenen en moslims, en de onrust over de inflatie van 15 procent, olie- en gasschaarste en een teruggetrokken IMF-lening aan te wakkeren.

Washington, dat Islamabad voortdurend onder druk zet om het moslimradicalisme te bestrijden, is zich een hoedje geschrokken. De Pakistaanse regering lijkt vleugellam. Temeer omdat premier Yousef Gilani maandag de meerderheid in het parlement verloor nadat twee coalitiepartners overstapten naar de oppositie.

Bij Buitenhof zat onlangs Marc Colpaert, een Vlaamse Pakistan-deskundige. Ik sprak hem na afloop van de uitzending.
Hij zei dat je in Pakistan nog zeker honderd jaar nodig hebt om het tij te keren. Als het Westen dat land de rug toekeert, dan zullen wij het op den duur zwaar bezuren. Dus als u denkt: een groot hek erom heen, dan krijgen u kinderen later last van een hoop gekken.

Genezing door paus was ‘tweede geboorte’.

En tenslotte terug naar de roomse kerk. Er is per slot ook nog vrolijk nieuws, zie bijvoorbeeld dit Ikon-bericht. Ik vind het mooi dat men zo gauw een wonder voor Johannes Paulus II is gevonden. Dan is er ook nog hoop voor gewone mensen om uit het niets iets te toveren:

“Voor mij was het alsof ik opnieuw geboren was, een tweede geboorte”, aldus de Franse non die op voorspraak van paus Johannes Paulus II zou zijn genezen van de ziekte Parkinson. Het Vaticaan heeft de genezing inmiddels geaccepteerd als wonder, dat nodig is voor de zaligverklaring van de paus. De genezing vond plaats op het moment dat de non door haar ziekte genoodzaakt werd te stoppen met werken, zo vertelde ze tijdens een persconferentie afgelopen maandag. De afgelopen weken is zij opzettelijk afgeschermd van de media.

alt


Zuster Marie Simon-Pierre leed vier jaar lang aan de zenuwziekte Parkinson. In juni 2005 bad zij voor het slapen gaan tot de onlangs overleden paus Johannes Paulus II (1920-2005) voor een wonder. “Toen ik wakker werd, voelde ik me anders. Mijn spieren voelden niet zwaar aan, ik kon normaal bewegen”.

Artsen konden geen verklaring geven voor de genezing. De Kerk noemde het een wonder. Dankzij dat wonder wordt de Poolse paus op 1 mei zalig verklaard. Het is een record: nog nooit is iemand zo snel zalig verklaard. Johannes Paulus II verslaat moeder Teresa met enkele dagen. Het is dankzij de huidige paus Benedictus XVI dat het proces zo snel verloopt.

Inmiddels bereidt de hele Rooms-Katholieke Kerk zich voor op de zaligverklaring. Het Vaticaan verwacht op de betreffende 1 mei miljoenen pelgrims. Een nieuwe kerk in Krakau heeft al de hand weten te leggen op een reliek van de paus: een flesje met bloed van Johannes Paulus II. De kerk opent in mei haar deuren en maakt deel uit van het Johannes Paulus II centrum dat de erfenis van de vorige paus levend wil houden.

Een mooier gebit had de paus er bij kunnen wonderen, maar misschien had hij daar geen tijd voor. Op 1 mei zal de zaligverklaring plaats vinden in Rome. Er worden drie miljoen pelgrims verwacht.