Maar meneer…

Maar meneer

Reageren kan hier. Tevens voor aanvragen lezingen en optredens.

Hieronder volgt een reactie op mijn Beweringen en Bewijzen, dat in de Volkskrant de kop meekreeg: Het verbieden van prostitutie is net zo zinloos als het verbieden van het weer.

Jan Donkers

In zijn rubriek Beweringen&Bewijzen schrijft Max Pam dat het verbieden van prostitutie even zinloos is als het verbieden van het weer. Deze stelling is minder onwrikbaar dan zij lijkt.

Sinds jaar en dag wordt de vaderlandse tv-kijker immers verteld dat ‘het weer (mede) mogelijk gemaakt wordt door…. (volgt naam sponsor)’.

Deze mededeling maakt de weg vrij voor de redenering dat iets dat mogelijk gemaakt kan worden, ook onmogelijk gemaakt kan worden, met andere woorden: dat er dus geen weer is, bijvoorbeeld omdat er zich geen sponsor heeft aangediend.

Het weer is daarmee verhandelbare waar geworden, iets dat, evenals Big Macs, alcohol, betaalde seks of wiet, naar believen toegestaan, gedoogd, maar dus ook verboden kan worden. Over de vraag of z’n verbod zin heeft valt dan inderdaad te discussiëren. In zo’n discussie zou de stelling kunnen worden opgeworpen dat het nationale humeur door een algeheel verbod op het weer enorm opgevijzeld zou worden. Al zal men zijn gekanker dan ongetwijfeld wel op iets anders richten, dat dan weer wel.

Jan Donkers,  Amsterdam

de Volkskrant, 22 februari 2013.